Budapest, 2012. október 31.- Magyar Nemzeti Bank idén is, immár ötödik alkalommal, jótékony célra ajánlotta fel a forgalomban elhasználódott bankjegyek megsemmisítése során keletkező bankjegybriketteket. A pályázatot mindig nagy érdeklődés kíséri, az idei rekordszámú jelentkező közül a Nyírteleki Civil Koordinációs és Szociális Szolgáltató Egyesület, a miskolci székhelyű Szimbiózis Alapítvány és a Vésztői Sérült Gyermekekért Egyesület csökkentheti nagymértékben fűtési költségeit egy éven át a rendkívül magas fűtőértékű bankjegybrikettek segítségével.

A jegybank évente körülbelül 50 tonna megrongálódott, elhasználódott bankjegyet von ki a forgalomból. Ezek megsemmisítési eljárása során tömör, téglaalakú brikettek készülnek, melyek a barnaszénéhez hasonló fűtőértékkel rendelkeznek, így a környezetvédelmi és biztonsági előírások betartásával vegyes tüzelésű kazánban elégethetők. Az immár hagyományosnak nevezhető pályázat célja, hogy lehetőséget adjon a jótékonysági, illetve non-profit társadalmi szervezeteknek és alapítványoknak fűtési költségeik nagymértékű csökkentésére, ugyanis a bankjegybrikettek alkalmazásával kiválthatják az igen költséges fa vagy szén fűtőanyagot.

A Magyar Nemzeti Bank a közhasznú és kiemelkedően közhasznú szervezetek számára idén is pályázatot írt ki ezen bankjegybrikettek térítésmentes, fűtési célú hasznosítására.

A pályázatot még a tavalyinál is nagyobb érdeklődés kísérte, a 23 pályázó közül idén a Nyírteleki Civil Koordinációs és Szociális Szolgáltató Egyesület, a miskolci székhelyű Szimbiózis Alapítvány és a Vésztői Sérült Gyermekekért Egyesület került ki győztesen.

MAGYAR NEMZETI BANK

Kommunikáció