Budapest, 2012. november 29. –  A Magyar Nemzeti Bank közzétette legújabb hitelezési felmérésének eredményeit. A 2012 októberében – a tranzakciós illetékkel és a bankadóval kapcsolatos bejelentéseket megelőzően - végzett felmérés megállapítja, hogy egyre kevesebb vállalat képes megfelelni a szigorodó nem-árjellegű hitelfeltételeknek. Így összességében csökken a hitelhez jutó vállalatok száma.

A 2012 októberében – tranzakciós illetékkel és a bankadóval kapcsolatos bejelentéseket megelőzően - végzett hitelezési felmérés megállapítja, hogy 2012 harmadik negyedévében mind a lakás-, mind a fogyasztási hitelek feltételei enyhültek. A bankok előretekintve a háztartási hitelek iránti kereslet növekedésére számítanak; az elmozdulást a lakáshitelek esetében az állami kamattámogatás beindulása okozhatja.

A vállalati hitelezés területén az elmúlt negyedévben is tovább szigorodtak a nem-ár jellegű hitelezési feltételek, így csökken a hitelhez jutó vállalatok száma. A szigorítása oka az alacsony hitelezési hajlandóság, amely a kedvezőtlen hazai makrogazdasági környezettel és az iparág specifikus problémákkal magyarázható.  Ezt támasztja alá az is, hogy a szigorítás aránya a közép-európai átlagnál magasabb. A hosszú lejáratú, beruházási hitelek iránti kereslet tovább csökkent: a csökkenést jelző bankok aránya utoljára 2009-ben volt hasonló mértékű.

A nominális kamatláb alakulásának tendenciájára nem tér ki a Hitelezési felmérés kérdőíve. A kamatstatisztika, amely a hitelképes vállalatok hitelhez jutásának költségeit mutatja be, november 30-án jelenik meg.

A jegybank 2003 tavaszán indította el kérdőíves felmérését, mellyel a magyarországi kereskedelmi bankok hitelezési gyakorlatát vizsgálja. A negyedévente végzett hitelezési felmérés bemutatja, hogy a bankok hogyan látják a hitelpiac helyzetét. A most publikált jelentés a 2012 októberében történt megkereséseken alapul: egyrészt a 2012 harmadik negyedévére visszatekintő, másrészt a 2012 negyedik és 2013 első negyedévét lefedő időszakra előretekintő banki várakozásokat tükrözi.

Hitelezési felmérés

MAGYAR NEMZETI BANK

Kommunikáció