A jegybank évente körülbelül 50 tonna megrongálódott, elhasználódott bankjegyet von ki a forgalomból. Ezek megsemmisítési eljárása során tömör, téglaalakú brikettek készülnek, melyek a barnaszénéhez hasonló fűtőértékkel rendelkeznek, így a környezetvédelmi és biztonsági előírások betartásával vegyes tüzelésű kazánban elégethetők. Az immár hagyományosnak nevezhető pályázat célja, hogy lehetőséget adjon a jótékonysági, illetve non-profit társadalmi szervezeteknek és alapítványoknak fűtési költségeik nagymértékű csökkentésére, ugyanis a bankjegybrikettek alkalmazásával kiválthatják az igen költséges fa vagy szén fűtőanyagot.

A Magyar Nemzeti Bank a közhasznú és kiemelkedően közhasznú szervezetek számára idén is pályázatot írt ki ezen bankjegybrikettek térítésmentes, fűtési célú hasznosítására. A pályázatra már csak két hétig, 2012. szeptember 30-ig lehet jelentkezni; a brikettek ingyenes szállítása előreláthatólag november folyamán kezdődik el.

A részletes pályázati kiírás a

http://www.mnb.hu/A_jegybank/mnbhu_a_felelos_jegybank/mnbhu_palyazat_karitativ_szervezeteknek

menüpontban olvasható.

A brikettek jótékony célra történő hasznosításáról szóló pályázatát előző évi nyerteseiként a Vésztői Sérült Gyermekekért Egyesület valamint a Miskolci Autista Alapítvány tudta csökkenteni költségeit. 

MAGYAR NEMZETI BANK

Kommunikáció