Budapest, 2012. szeptember 17. - Július 2. óta az elektronikusan benyújtott átutalások a korábbi egy munkanap helyett legfeljebb négy órán belül célba érnek. Az új rendszer az elmúlt két hónapban kifogástalanul működött: az ebben az időszakban napközben indított több mint 24 millió tranzakció jellemzően jóval 4 órán belül teljesült. A napközbeni átutalás bevezetése valódi sikertörténet: az új elszámolási rendszer határidőre elkészült és az ügyfelek elégedetten használják a gyorsabb átutalásokat.

Az új rendszer júliusban és augusztusban mind a 220 elszámolási ciklust zökkenőmentesen teljesítette — az elektronikus úton benyújtott átutalási tranzakciók jellemzően jóval a jogszabályi maximumként meghatározott 4 órán belül lezajlanak. A napközbeni elszámolási rendszer forgalma már működésének első napjától kezdve lényegesen nagyobb, mint az éjszakai rendszeré: a banki egyszerű átutalási tranzakciók több mint 84 százaléka napközben teljesül. A tranzakciók száma az új rendszerben az első két hónapban meghaladta a 24 milliót, az éjszakai rendszerben ugyanezen időszakban kevesebb, mint 5 millió banki átutalási tranzakció maradt. Az első kéthavi összesített forgalom a napon belüli elszámolási rendszerben megközelítette a 9.000 milliárd forintot. Az átállás tehát nem csak sikeres, hanem gyors is volt.

Az új rendszerben résztvevő hitelintézetek nemcsak technikailag, hanem a likviditásmenedzselésben is megfelelően felkészültek a változásra.  Fedezethiány miatt egyetlen tranzakció sem csúszott ki a négy órás időhatárból. Jól vizsgázott az új elszámolási rendszert működtető GIRO Zrt. is, az első két hónapban egyetlen jelentős működési hiba sem fordult elő.

MAGYAR NEMZETI BANK

Kommunikáció