Budapest, 2012. szeptember 19. – A Magyar Nemzeti Bank programja keretében a kiskereskedők és szolgáltatók már 7000 forinttól juthatnak a megbízható bankjegyellenőrzést lehetővé tevő UV-A/C készülékhez. Pályázni október 26-ig lehet.

A Magyar Nemzeti Bank törvényben rögzített feladata, hogy a gazdaságot megfelelő mennyiségű, minőségű és címletösszetételű készpénzzel lássa el. A jegybank kiemelt figyelmet fordít a bankjegyhamisítás elleni küzdelemre, valamint a tudatos készpénzhasználatra. Jelenleg a hamis bankjegyek elleni védekezés egyik leghatékonyabb eszköze az UV-A és UV-C fénycsővel egyaránt rendelkező bankjegyvizsgáló segédeszközök használata.

Bár a hazai bankjegyhamisítás nemzetközi viszonylatban is alacsonynak tekinthető, a tudatos készpénzhasználattal még így is tovább csökkenhető a hamis bankjegyek elfogadása miatt keletkező kár. A nem valódi papírpénz elfogadása esetén ugyanis a veszteség az elfogadó kiskereskedőt és szolgáltatót terheli.

A jegybank által támogatott program keretében egyes UV-A/C készülék már 7000 forinttól elérhetők: így akár már egy hamis 10 ezer forintos bankjegy kiszűrésével megtérül a pályázók befektetése.

A jegybank a pályázat során az UV-A/C készülékek nettó kiskereskedelmi árának 60 százalékával — de készülékenként legfeljebb 20 ezer forinttal — támogatja a programban résztvevő pályázókat.

A jegybank a benyújtott pályázatokat az előre meghirdetett kritériumok alapján elbírálja, majd ezt követően elpostázza a támogatást igazoló kupont és az információs anyagokat az arra jogosultaknak. Pályázni október 26-ig lehet.

A részletes pályázati felhívás elérhető az MNB honlapján a http://www.mnb.hu/Bankjegy_es_erme/UV-AC/informaciok-uv-ac-keszlek-vasarloknak menüpont alatt; érdeklődni az 421-3371 telefonszámon és az uv.ac.program@mnb.hu email-címen is lehet. 

A program részletes leírása, a pályázati feltételek és az kampányfilm az MNB honlapján érhető el

(http://www.mnb.hu/Root/MNB/Bankjegy_es_erme/UV-AC ).

MAGYAR NEMZETI BANK

Kommunikáció