Budapest, 2012. szeptember 18. — Mától nyilvános a Magyar Nemzeti Bank 2012. első félévi tevékenységét és gazdálkodását bemutató jelentés. Az év első hat hónapjában a jegybank 200 millió forinttal csökkentette működési költségeit 2011 hasonló időszakához képest. Az MNB 2012 első félévi eredménye — döntően egyszeri hatásnak köszönhetően — 27,2 milliárd forint nyereség volt, az év egészére ugyanakkor számottevő veszteséget jelez előre a jegybank. 

A 2012. január 1-jétől hatályos, az MNB-ről szóló 2011. évi CCVIII. törvény („MNB törvény”) új elemként az Országgyűléssel való kapcsolattartás részeként előírja, hogy az MNB elnöke az évenkénti beszámolási kötelezettségen túl féléves rendszerességgel, az éves jelentés tartalmának megfelelően írásban is számoljon be a jegybank működéséről. A Féléves jelentést a jegybank a mai napon küldte meg az Országgyűlés Gazdasági és informatikai bizottsága számára.

Az MNB 2012 első félévi eredménye 27,2 milliárd forint nyereség volt. Ez a 2011. első félévi veszteséghez képest 95,7 milliárd forintos javulást jelent. Mindez a devizaárfolyam-változásból származó nyereség jelentős emelkedéséhez köthető, amit a deviza-jelzáloghitelek végtörlesztéséhez kapcsolódóan bevezetett, és azóta lezárt euroeladási tenderek miatt megemelkedő devizaeladások és a gyengébb forintárfolyam okozott. Ezen átmeneti hatás megszűnésével a jegybank prognózisa ugyanakkor 2012 egészére számottevő veszteséget jelez előre. Amennyiben a jegybank eredménytartaléka nem fedezi ezt a veszteséget, a fennmaradó összeget az MNB törvény alapján a költségvetésnek meg kell térítenie. A Magyar Nemzeti Bank eredményének alakulását döntően a monetáris politika céljai és az elérésükhöz szükséges eszközök határozzák meg. Éppen ezért a jegybanki eredmény nem a jegybanki működés sikerességének mérőszáma. Az MNB törvényben meghatározott alapvető feladatainak végrehajtását — az árstabilitás elérését és fenntartását — nem befolyásolhatja az eredményre gyakorolt hatás.

A Magyar Nemzeti Bank 2012-ben is folytatta az elmúlt években már megszokott költséghatékony gazdálkodását. A működési költségek 2012 első felében több mint 200 millió forinttal voltak alacsonyabbak, mint 2011 hasonló időszakában.  Az idei működési költségek nominálértéken várhatóan nem érik el a 12 milliárd forintot; erre az utóbbi évtizedben is csak egyszer, a tavalyi évben volt példa.

A Féléves jelentés innen tölthető le.

MAGYAR NEMZETI BANK

Kommunikáció