A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma publikált határozatában elutasította az amerikai székhelyű WORLD SYSTEMS MARKET Inc. (WSM) engedélykérelmét az EURÓPA BRÓKERHÁZ Befektetési Szolgáltató Zrt-ben (Európa Brókerház) való minősített befolyásszerzés engedélyezésére. Az MNB felszólította a kérelmezőt, hogy a határozatának kézhezvételétől számított 3 hónapon belül gondoskodjon a befektetési vállalkozásban jogsértő módon megszerzett tulajdonrészének elidegenítéséről, és erről haladéktalanul tájékoztassa az MNB-t.

A jegybank egy másik határozatában felfüggesztette az Európa Brókerház tevékenységi engedélyét az e befektetési vállalkozásban való minősített befolyásszerzéshez szükséges jegybanki engedély megszerzéséig, de legfeljebb 6 hónapig. Az MNB egyúttal jelezte: ha a minősített befolyásszerzésig meghatározott határidő eredménytelenül telik el, visszavonja az Európa Brókerház engedélyét.

A felfüggesztés időtartalma alatt az Európa Brókerház nem köthet újabb ügyfelekkel szerződéseket, s meglévő ügyfeleivel szemben sem vállalhat új kötelezettséget (így megbízásokat sem vehet fel). A jegybanki határozat kézhezvételekor hatályos szerződéseiből eredő kötelezettségeit ugyanakkor az Európa Brókerház köteles teljesíteni, azaz végre kell hajtania az ügyfelek nyitott határidős pozícióinak lezárását, illetve az azok kockázatának minimalizálását (így a nyitott pozíciók fedezését) célzó, továbbá az utalási és transzfer megbízásokat is. A felfüggesztés kiterjed a befektetési vállalkozás határon átnyúló tevékenységére is.

Magyar Nemzeti Bank