2014. december 10-én hatályba lépett a Magyar Nemzeti Bank (MNB) azon határozata, amely visszavonta a TISZA Takarékszövetkezet tevékenységi engedélyét.

Ezt követően a jegybank által a TISZA Takarékszövetkezethez kirendelt felügyeleti biztosok kezdeményezték az intézmény végelszámolását, amelyet az MNB el is rendelt. Ez alapján az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) a lehető legrövidebb időn belül – az adott betétes tényleges betétösszegétől függően – 100 ezer eurós összeghatárig (jelenlegi árfolyamon több mint 30 millió forintig) kártalanítja a biztosított követeléssel bíró betéteseket a hitelintézeti törvény alapján.

A betéteseknek egyelőre semmit sem kell tenniük, az OBA minden szükséges részletes tájékoztatást meg fog adni, illetve rendelkezik majd a megfelelő ügyféladatokkal.

A TISZA Takarékszövetkezet a 2014. szeptember végi adatok szerint 10 860 betétessel rendelkezett, működési területe jellemzően Jász-Nagykun-Szolnok megye és környékét ölelte fel. A takarékszövetkezet mérlegfőösszeg szerint piaci részesedése a hitelintézeti szektorban nagyon csekély, mintegy 0,4 ezrelék volt.

A szövetkezeti hitelintézeti szektor helyzete – ellentétben ezen egyedi intézménnyel – összességében stabil. A Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezetének 2014. december 5-i közleménye szerint a TISZA Takarékszövetkezet kizárásával (ennek nyomán vonta vissza a jegybank az intézmény tevékenységi engedélyét) lezárult a szövetkezeti hitelintézeti szektor megtisztulása. Így e vizsgálat kapcsán más piaci szereplők engedélyének visszavonása nem várható.

Magyar Nemzeti Bank