Budapest, 2015. szeptember 24. – Az önfinanszírozási program hatékonyságának növelése érdekében a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa (MT) 2015. szeptember 22-ei ülésén a jegybanki O/N betétre fizetett kamatot 0,1 százalékra, a fedezett O/N hitelre fizetendő kamatot pedig 2,1 százalékra csökkentette 2015. szeptember 25-ei hatállyal. Az MT a likviditásnyújtó jegybanki hiteleszközök paramétereit is módosította: a kéthetes futamidejű hitelt egyhetes futamidejű fedezett hitel, a hat hónapos futamidejű hitelt pedig három hónapos futamidejű fedezett hitel váltja fel.

Az MNB önfinanszírozási programjának 2015. június 2-án bejelentett folytatása, valamint a jegybanki eszköztár ebből adódó módosítása a bankok állampapír-keresletének érdemi emelkedését okozta. A bankok az utóbbi szűk négy hónapban több mint 800 milliárd forinttal, az önfinanszírozási program 2014 tavaszi meghirdetése óta pedig több mint 1400 milliárd forinttal növelték állampapír-állományukat, ami összhangban van az önfinanszírozási program célkitűzésével, és hozzájárul a külső sérülékenység csökkentéséhez. A banki alkalmazkodás túlnyomó része a jegybanki IRS-eszközzel is támogatott hosszabb lejáratú államkötvényekben zajlott le, de nőtt a rövid lejáratú állampapírok iránti kereslet is, ami korábban nem látott mélységbe csökkentette a három hónapos állampapír-piaci hozamot.

A fentiekből adódóan 2015. szeptember közepére a 3 hónapos diszkont-kincstárjegyek hozama megközelítette az MNB O/N betéti kamatát, sőt egyes napokon alá is süllyedt. Mindez kockázatot jelent az önfinanszírozási program folytatása szempontjából, hiszen a hozamkülönbözet mérséklődése az állampapír-piaci kereslet emelkedése helyett az O/N betétállomány növelésén keresztüli alkalmazkodásra ösztönözheti a bankokat.

A fenti kockázatok kezelése érdekében az MNB Monetáris Tanácsa 2015. szeptember 22-ei ülésén a kamatfolyosó széleit jelentő egynapos futamidejű kamatok 25 bázispontos csökkentéséről döntött 2015. szeptember 25-ei hatállyal. Mindez azt jelenti, hogy 2015. szeptember 25-től az O/N betétre fizetett kamat az alapkamat – 125 bázispont, azaz 0,1 százalék, a fedezett O/N hitelre fizetendő kamat pedig az alapkamat + 75 bázispont, azaz 2,1 százalék. Az O/N kamatszintek megváltoztatása semleges az effektív kamatszint tekintetében, a lépések az irányadó sterilizációs eszköz igénybevételét és így az alapkamat érvényesülését támogatják. Amennyiben a banki alkalmazkodás nem a jegybanki céloknak megfelelő lesz, úgy az MNB kész további lépésekkel támogatni az önfinanszírozási program sikeres megvalósulását.

A fentiekkel párhuzamosan az MT a banki likviditáskezelés támogatása érdekében az MNB hetente meghirdetett, likviditásnyújtó fedezett hiteleszközeinek feltételrendszerét is módosította. Az O/N hiteleszköz kamatának fent ismertetett csökkentése mellett - a bankok többsége által jelzett igényeknek megfelelően - a hosszabb lejáratú fedezett jegybanki hiteleszközök is az eddigieknél kedvezőbb feltételekkel, rövidebb futamidőn állnak a bankok rendelkezésére. 2015. szeptember 25-ei hatállyal a jelenlegi kéthetes futamidejű hitelt egyhetes futamidejű fedezett hitel váltja fel, melynek kamata alapkamat + 25 bázispontra csökken. A hat hónapos futamidejű hitel helyett az MNB három hónapos futamidejű fedezett hitelt vezet be, mely továbbra is változó kamatú tenderen kerül értékesítésre.

A 2015. szeptember 25-étől hatályos kamatkondíciókat az alábbi táblázat összegzi.

Jegybanki eszköz

Kamatláb mértéke

Három hónapos MNB-betét

 

1,35%

O/N jegybanki betét

Három hónapos MNB-betétre fizetett kamat – 1,25 százalékpont

0,10%

O/N fedezett hitel

Három hónapos MNB-betétre fizetett kamat + 0,75 százalékpont

2,10%

 

Magyar Nemzeti Bank