A javaslat biztosíthatja a befektetések megtérülését és a befektetők nagyobb védelmét

2015. április 7.- A befektető-kártalanítási rendszerekről szóló európai uniós irányelv szerint a tagállamok nemzeti szabályozásának biztosítania kell, hogy a befektetők legalább 20 000 eurónak (mintegy 6 millió forintnak) megfelelő összegű kártalanítási összegre legyenek jogosultak az irányelv által meghatározott esetekben. Ugyanakkor az irányelv nem zárja ki olyan nemzeti szabályok alkalmazását, amely a befektetők számára nagyobb vagy átfogóbb biztosítást nyújtanak.

Mindezek alapján, a befektetők megfelelő védelme érdekében a Magyar Nemzeti Bank a mai nappal kezdeményezi a Kormánynál és a kormányzó pártszövetség parlamenti frakcióinál a tőkepiacról szóló törvény olyan módosítását, amely a Befektető-védelmi Alap által nyújtott biztosítás összegét a kártalanításra jogosult befektetők követelései tekintetében legfeljebb 100 000 euró (mintegy 30 millió forint) összeghatárra emeli fel, emellett lehetővé teszi a befektetők Országos Betétbiztosítási Alaphoz hasonló gyorsaságú kártalanítását.

A Magyar Nemzeti Bank a betétbiztosítási és a befektető-védelmi garanciák javasolt közelítésére, valamint egységes szervezeti és irányítási struktúrából eredő előnyök kihasználása céljából egyebekben javasolja az Országos Betétbiztosítási Alap és a Befektető-védelmi Alap intézményi összevonását.

Magyar Nemzeti Bank