A Magyar Nemzeti Bank a renminbi növekvő nemzetközi szerepét mérlegelve, más jegybankokhoz hasonlóan megvizsgálta a renminbi devizatartalék portfolió kialakításának lehetőségét és gazdaságpolitikai, illetve devizaeszköz-diverzifikációs célokkal egy kínai kötvényportfólió fokozatos, több lépésben történő kiépítéséről döntött. A döntés értelmében kialakításra kerülhet egy, a devizatartalék-megfelelést érdemben nem befolyásoló, a teljes devizatartalék mértékéhez képest kis méretű RMB kötvényportfolió.

Kína növekvő globális gazdasági súlyához igazodóan a renminbi szerepe egyre fontosabbá vált a nemzetközi elszámolásokban az elmúlt években. A renminbi használatához szükséges pénzügyi infrastruktúra fejlesztését jegybankok, piaci és kormányzati szereplők is ösztönözték. A kínai tőketranzakciók, árfolyamrendszer, illetve kamatok feltételezett további liberalizációjával párhuzamosan a jövőben a befektetésekhez kapcsolódó elszámolások is egyre inkább renminbiben valósulhatnak meg, és a renminbi nemzetközi szerepe tovább növekedhet.

A renminbi növekvő nemzetközi súlya és térnyerésének nemzetközi támogatottsága miatt számos jegybank, köztük az MNB is kétoldalú swap megállapodást kötött a kínai központi bankkal (PBoC), emellett pedig több jegybank (pl.: Bank of England, Reserve Bank of Australia) renminbi eszközportfolió kiépítésébe kezdett.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2015. február 19-én - látva a renminbi nemzetközivé válásának dinamikus folyamatát - elindította az öt pillérre épülő Jegybank Renminbi Programot, amelynek egyik pillére a devizatartalékportfolió kialakítása.

A renminbi befektetések megvalósításáról az MNB tájékoztatni fogja a nyilvánosságot.