Az MNB vezetőinek vagyonnyilatkozatai minden esetben összhangban vannak valós vagyoni és jövedelmi viszonyaikkal

Budapest, 2015. április 22. – Valótlan, a közvéleményt megtévesztő információk jelentek meg egyes hírportálokon a Magyar Nemzeti Bank vezető tisztségviselőinek közhasznú célokra fordított tiszteletdíjairól.

Ahogyan arról a Magyar Nemzeti Bank korábban több alkalommal tájékoztatást adott ki, az MNB alapítványainak jegybanki tisztségviselői tiszteletdíjukat nem veszik fel, hanem közhasznú tevékenységet folytató civil szervezeteknek utalják át jótékony célokra. A tiszteletdíjakból minden esetben maradéktalanul levonásra és befizetésre kerülnek a közterhek az adóhatóság felé, így a tiszteletdíjakat terhelő adók és járulékok is. A jegybanki vezetők a jogszabályokkal összhangban az adóbevallásaikban természetesen feltüntetik azokat a tiszteletdíjakat is, amelyeket közhasznú célokra fordítanak. Az MNB vezető tisztségviselőinek vagyonnyilatkozata mindazokat a jövedelmeket és egyéb juttatásokat tartalmazza, amelyekből elkölthető jövedelem származott. Az alapítványi tiszteletdíjakból közhasznú célra fordított jövedelemből elkölthető jövedelem, ezáltal vagyongyarapodás nem származott. Mindezek ismeretében, az MNB vezetőinek vagyonnyilatkozatai minden esetben összhangban vannak valós vagyoni és jövedelmi viszonyaikkal.

A jegybanki alapítványok képviselői (kuratóriumi tagjai) az alábbi linken elektronikus formában bárki számára elérhetők.

Az MNB egyúttal visszautasítja azokat a pártpolitikai megnyilvánulásokat, miszerint a jegybanki vezetők alapítványi tisztségük révén vagyongyarapodásra tettek volna szert.

Az alapítványok jegybanki tisztségviselői tiszteletdíjukat továbbra sem veszik fel, hanem közhasznú tevékenységet folytató civil szervezeteknek utalják át jótékony célokra.

Magyar Nemzeti Bank