Budapest, 2015. október 29.Új egyetemi városrész alapkövét tette le ma Kecskeméten Matolcsy György jegybankelnök és Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője. Ezzel elindult a város történetének eddigi legnagyobb felsőoktatási beruházása, amellyel Mercedes színvonalú campus épül Kecskemét nyugati kapujában.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kiemelt célja, hogy emelje a magyar közgazdasági oktatás színvonalát és növelje az általános közgazdasági műveltséget. E cél megvalósítása érdekében támogatja a felsőfokú szakemberképzés megújítását, a reálgazdasági folyamatokkal is foglalkozó modern közgazdasági kutató, fejlesztő és oktatási központ létrehozását Kecskeméten. A projekt megvalósítását az MNB által létrehozott Pallas Athéné Domus Mentis Alapítvány (PADMA) végzi, szorosan együttműködve a kecskeméti városvezetéssel és a Kecskeméti Főiskolával.

A város történetének eddigi legnagyobb felsőoktatási beruházása a tervek szerint 2017 őszére készül el. A projekt megvalósulásával olyan városrész, egyetemi épületegyüttes jön létre, amely magába foglal majd oktatási, könyvtári, kollégiumi és adminisztrációs épületeket, valamint egy kulturális központot is. A létesítmény hasznos alapterülete 30 ezer négyzetméter lesz.

A kecskeméti campus megépítésének finanszírozása rendezett: saját eredménye terhére a Magyar Nemzeti Bank biztosítja - a Pallas Athéné alapítványok kérésére – az építkezés költségeit. Ennek érdekében a kivitelezés első szakaszához szükséges költségek fedezésére a hat jegybanki alapítvány (PADA, PAGEO, PADS, PADMA, PADOC, PADI) két-kétmilliárd forintot kért és - az MNB igazgatóságának döntése értelmében - kapott a jegybanktól.

Balog Zoltán szakminiszter támogatásának köszönhetően a gazdasági képzés 2016 szeptemberében indulhat el az egyetemen. A szakemberképzés duális formája is megvalósul neves partnercégek közreműködésével. A magas színvonalú, modern egyetemi városrészben mintegy 1500 hallgató tanulhat majd.