Budapest, 2016. október 7. - A Befektető-védelmi Alap (Beva) 2016. október 7. napján teljesítette a Magyar Nemzeti Bank felé a Beva rendelkezésére tartott hitelkeretből lehívott összegre vonatkozó visszafizetési kötelezettségét.

A Beva a törvényi feladatai ellátásához szükséges pénzügyi fedezet biztosítása érdekében likviditási kölcsön iránti kérelemmel folyamodott az MNB-hez.

Az MNB és a Beva között 2016 júliusában létrejött szerződés szerint az MNB likviditási kölcsönt nyújtott a Beva részére annak érdekében, hogy az eleget tehessen a tőkepiacról szóló 2001. évi CXX. törvény szerinti kártalanítás kifizetésére irányuló kötelezettségének. A jegybanki kölcsön folyósítására a jogszabályi előírásokra tekintettel és a Pénzügyi Stabilitási Tanács döntése alapján három hónapos futamidővel, változó kamatozással, a mindenkor érvényes jegybanki alapkamattal és állami készfizető kezesség mellett került sor. Az MNB a törvényben nevesített eszközeivel továbbra is mindent megtesz a pénzügyi közvetítőrendszer stabilitásának fenntartása és erősítése érdekében.