Budapest, 2016.04.28. - A Magyar Nemzeti Bank üdvözli, hogy létrejött a Magyar Közgazdasági Társaság Versenyképességi szakosztálya. A szakosztály alapításában aktív részt vállaltak azon jegybanki munkatársak, akik már eddig is tagjai voltak a Társaságnak, és úgy vélték, hogy e keretek között is kiemelten fontos foglalkozni Magyarország versenyképességével.

A szakosztály létrehozása azért is időszerű, mert az egész világgazdaságban megoldatlan még a kérdés, hogy az elhúzódó válságból hogyan lehetséges hosszú távú növekedési pályára állni. Magyarországon az elmúlt években sikerült a gazdaságot stabilizálni és újraindítani a gazdasági növekedést, de még előttünk álló kihívás, hogy ezt a pozíciót egy hosszú távon is sikeres felzárkózási pályára fordítsuk.

Az MNB szakkönyvsorozatának legújabb kötetéből, a Versenyképesség és növekedés című könyvből is kiderül, hogy sikeres gazdasági felzárkózást végrehajtó országokat vizsgálva nincsen egységes ajánlás arra vonatkozóan, hogy hogyan érhető el a hosszú távú gazdasági növekedés. Nem kerülhető meg tehát az önálló, kreatív gondolkodás, és minden országnak a saját útját kell járnia a felzárkózás során.

A Magyar Nemzeti Bank várakozása szerint az újonnan alakult Versenyképességi szakosztály egy magas színvonalú szellemi műhely lesz, a Magyar Közgazdasági Társaság hagyományaihoz híven, amely hozzá tud járulni a fenntartható gazdasági növekedésről és versenyképességről szóló közös gondolkodáshoz.

A Versenyképességi szakosztály nem csak azok számára biztosíthat fórumot, akik a fenntartható gazdasági növekedés, illetve a versenyképesség elemző vizsgálatával, a kapcsolódó intézkedésekkel foglalkoznak, hanem minden olyan érdeklődő számára is, akiket érdekel a közgazdaságtan, a gazdaságpolitika jövőt formáló hatásmechanizmusa.

Magyar Nemzeti Bank