Az MNB 2016. május 24-től frissített felépítéssel és tartalommal publikálja az „Ábrakészlet a legfrissebb gazdasági és pénzügyi folyamatokról” című kiadványt. Az ábrakészlet a legjobb nemzetközi jegybanki gyakorlatot követve friss, gyorsan áttekinthető információforrást biztosít a szakmai és a széles közvélemény számára az aktuális pénzügyi és gazdasági folyamatok monitoringjához.

Az MNB 2005. június 30 óta havonta publikálja a pénzügyi piacokról és a gazdaság állapotáról átfogó képet adó ábragyűjteményt magyar és angol nyelven. A cél, hogy a legjobb nemzetközi jegybanki gyakorlatot követve friss, könnyen kezelhető, egy helyen elérhető és gyorsan áttekinthető információforrást biztosítson, elősegítve ezzel a szakma és a széles közvélemény tájékozódását, és az aktuális pénzügyi és gazdasági folyamatok jobb megismerését, monitorozását. Az ábrák rendszeres kiindulópontjai elemzéseknek, szakmai előadásoknak, valamint az MNB oktatási és ismeretterjesztési tevékenysége során is gyakran felhasználásra kerülnek.

Az ábrakészlet megújításáról annak érdekében született döntés, hogy említett funkcióit a továbbiakban is minél hatékonyabban elláthassa. Az átalakításokkal nagyobb tér nyílik a folyamatok nemzetközi kontextusba helyezésére, illetve a mélyebb összefüggések feltárására.

Az ábrakészletben 19 új ábra jelenik meg, valamint az eddig is szereplő ábrák közül 21 esetben kisebb átalakítás, vagy összevonás történt. 12 ábra a továbbiakban nem szerepel az ábrakészletben. Ezek egy részének információtartalmát lefedik az új ábrák, másik részük esetében a mögöttes piaci-gazdasági folyamatok elvesztették aktualitásukat, illetve az idősorok alacsony változékonysága miatt minimális információt hordoznak. Összességében a változtatásokkal az ábrakészlet hossza nem változik érdemben.

A friss ábrakészlet változatlanul minden hónapban a kamatdöntő Monetáris Tanács ülés napján, 17 órakor kerül publikálásra és a továbbiakban is a következő linken érhető el:

http://www.mnb.hu/kiadvanyok/elemzesek-tanulmanyok-statisztikak/abrakeszlet-a-legfrissebb-gazdasagi-es-penzugyi-folyamatokrol

Kérjük, hogy az ábrakészlettel kapcsolatos esetleges kérdéseket és észrevételeket az eddigieknek megfelelően az info@mnb.hu e-mail címre küldjék!