2016. május 4. – Új, az országban egyedülálló angol nyelvű doktori specializáció indul el annak a megállapodásnak a keretében, amelyet Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke és Földesi Péter, a Széchenyi István Egyetem rektora írt alá a mai napon Győrben.

A Széchenyi István Egyetem Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kara, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Győr-Moson-Sopron Megyei Szervezete és a K&H Bank szervezésében megrendezett, éves közéleti fórum keretében a jegybank és az egyetem vezetője által a mai napon aláírt együttműködési megállapodás egy hazánkban egyedülálló, idegen nyelvű doktori specializációt hív életre.

A megállapodás aláírásával a Széchenyi István Egyetem Regionális- és Gazdaságtudományi Doktori Iskola, Gazdálkodás- és Szervezéstudományok doktori képzésének keretében a meglévő management specializáció mellett transzdiszciplináris specializáció kezdi meg működését, amely új megközelítésben és szemlélettel diszciplinánként fejleszti a doktoranduszok komplex és széleskörű problémamegoldó képességét. Az új specializáció oktatási folyamataiban az egyetem kutatói és oktatói mellett külföldi, nemzetközileg elismert professzori kör vesz részt.

Az MNB fontos feladatának tekinti a magyar közgazdaságtudomány fejlesztését és oktatási színvonalának növelését, ennek érdekében alakítja ki kapcsolatait felsőoktatási intézményekkel és működik együtt hazai és külföldi kutatókkal.

„Magyarország jövője a versenyképes tudásban rejlik” – emelte ki a fórumon Matolcsy György. A MNB elnöke szerint a versenyképességi fordulathoz erős egyetemekre, tudásközpontú gazdaságra és versenyre, illetve tudásra alapozott új oktatási rendszerre van szükség. Véleménye szerint javítani kell az oktatási ráfordítások hatékonyságát, ezért a jegybank támogatja az innovatív egyetemi központokat. Matolcsy György hangsúlyozta, hogy új közgazdasági gondolkodás, új tudás és az ezt átadó megújuló oktatói kar szükségeltetik.

Az intézmények közötti megállapodás értelmében a transzdiszciplináris doktori specializáción a 2016/2017-es tanév első szemeszterében kezdhetik meg tanulmányaikat a leendő hallgatók.

Magyar Nemzeti Bank