Budapest, 2016. május 13. – Az MNB átfogó vizsgálatának lezárásáig felügyeleti biztost rendelt ki a Dimenzió Kölcsönös Biztosító és Önsegélyező Egyesülethez az annál tapasztalt tőkeproblémák, informatikai, illetve az eszközök nyilvántartására vonatkozó hiányosságok miatt. Az egyesület tagjainak megtakarításai, a biztosító tartalékai rendelkezésre állnak.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma közzétett végzésében felügyeleti biztost rendelt ki a Dimenzió Kölcsönös Biztosító és Önsegélyező Egyesülethez (Dimenzió egyesület). Az intézkedés a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által az egyesületnél jelenleg folytatott átfogó vizsgálat lezárultáig, de legföljebb 180 napig marad érvényben. A biztosi feladatokat a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nkft. által kijelölt felügyeleti biztos látja el, aki átvette az egyesület irányítását annak igazgatóságától, és gondoskodik a megfelelő működésről. A jegybanki intézkedés a Dimenzió-csoport semmilyen más tagját nem érinti.

Az MNB – a pénzügyi felügyelési feladatokat ellátó PSZÁF, illetve a jegybank korábbi kötelezéseit követően – 2016 áprilisától korlátozott terjedelmű átfogó vizsgálatot folytat a Dimenzió egyesületnél.

A vizsgálat eddigi megállapításai szerint a szavatolótőke elégtelen mértéke, az ügyfelek számára lényegi információkat tartalmazó adatbázisok, informatikai rendszerek nem kielégítő működése, illetve a Dimenzió egyesület által befektetett eszközök nyilvántartásának megfelelőségével kapcsolatos jelentős hiányosságok miatt volt halaszthatatlanul szükséges ideiglenes intézkedésként a felügyeleti biztos kirendelése.

A jegybank adatai szerint a Dimenzió egyesületnél az ügyfél-megtakarítások fedezetéül szolgáló biztosítástechnikai tartalékok jelenleg rendelkezésre állnak, az eszközfedezettség megfelelő, ugyanakkor ezt veszélyeztető, negatív folyamatot tárt fel a vizsgálat, melynek megakadályozása érdekében szükséges a felügyeleti beavatkozás. Az egyesület piaci részesedése jelenleg viszonylag csekély, mindössze 0,7 százalékos a hazai életbiztosítási piacon, az ügyfélszerződések száma néhány tízezres.

Magyar Nemzeti Bank