Budapest, 2016. június 7.Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a jóhírnév védelméhez fűződő személyiségi joga megsértése miatt polgári peres eljárást indított Bárándy Gergely szocialista képviselő ellen. A politikus az Országgyűlés plenáris ülésén lopással vádolta a jegybank elnökét, ami túlmegy a véleménynyilvánítás keretein, ezért Matolcsy György a Fővárosi Törvényszékhez fordult a jogsértés megállapítása, elégtétel adása, sérelemdíj megfizetése és a jövőbeni jogsértéstől való eltiltás érdekében.

Bárándy Gergely szocialista politikus az Országgyűlés 2016. május 17-i ülésnapján „Rokonok?” címmel azonnali kérdést intézett az MNB elnökéhez. A képviselői viszontválaszban a politikus lopással vádolta meg Matolcsy Györgyöt, amely miatt a jegybank elnöke a jóhírnév védelméhez fűződő személyiségi jogának megsértése miatt a Fővárosi Törvényszékhez fordult.

Matolcsy György szerint a képviselő által megfogalmazottak nem tekinthetők a szabad-, avagy a politikai véleménynyilvánítás határát át nem lépő kritikának vagy véleménynek, a politikus egyértelmű bűncselekménnyel vádolta az MNB elnökét, valamint környezetét és családját. Bárándy Gergely kijelentése része annak a politikai hadjáratsorozatnak, amelynek célja Magyarország jegybankjának a meggyengítése. Az elnök személyének bűncselekménnyel való vádolása ugyanakkor nem tekinthető olyan – politikai eszközként használt – véleménynek, amelyet a jegybank elnökének mint közéleti szereplőnek tűrnie kellene, ezért Matolcsy György a Fővárosi Törvényszéktől kéri a jogsértés megállapítását, elégtétel adását, további jogsértéstől eltiltást valamint kéri, hogy a Törvényszék kötelezze a szocialista politikust 1 000 000 Ft sérelemdíj megfizetésére.

Az MNB elnöke továbbra is minden, a jegybank függetlenségét sértő vagy korlátozni próbáló pártpolitikai nyomásgyakorlást visszautasít.