Piacfelügyeleti vizsgálat egyes ENEFI-részvényügyletek miatt

Budapest, 2016. március 8. – Piacfelügyeleti vizsgálatot indított a jegybank az ENEFI Energiahatékonysági Nyrt. részvényeivel kapcsolatos egyes közelmúltbéli tranzakciók miatt. Piacbefolyásolás és tiltott bennfentes kereskedelem gyanúja merült fel.

Az ENEFI Energiahatékonysági Nyrt. (ENEFI) Budapesti Értéktőzsdére bevezetett részvényeire a közelmúltban kötött egyes ügyletek kapcsán a Magyar Nemzeti Bank (MNB) piacfelügyeleti eljárást indított, ugyanis – a tőkepiacról szóló törvény alapján tiltott – bennfentes kereskedelem, illetve piacbefolyásolás gyanúja vetődött fel.

Mint ismeretes, az MNB idén január 13-tól több hétre felfüggesztette az ENEFI tőzsdei részvényeinek, az ezekhez kapcsolódó határidős kontraktusoknak, illetve a társaság tőzsdére bevezetett kötvényeinek kereskedését, mivel a kibocsátó megsértette a rendkívüli tájékoztatási kötelezettségre vonatkozó jogszabályi előírásokat. Az MNB a kibocsátót ezen kötelezettsége, illetve a rendszeres tájékoztatásra vonatkozó jogszabályi előírások megszegése miatt 2016. február 4-én 2,65 millió forint felügyeleti bírság megfizetésére is kötelezte, és a társaságnál kialakult helyzet rendezése érdekében az illetékes cégbíróságon törvényességi felügyeleti eljárást is kezdeményezett.

A jegybank mostani piacfelügyeleti eljárását határozattal zárja majd le, amelynek eredményét nyilvánosan közli internetes honlapján.