Budapest, 2016. november 28. – A teljes hiteldíj-mutató számítására és a THM maximumának mértékére vonatkozó jogszabályi rendelkezések megsértése miatt az MNB tíz-tízmillió forint fogyasztóvédelmi bírsággal sújtotta a MECSEK TAKARÉK Szövetkezetet és a Zálog és Hitel Pénzügyi Zrt.-t. A jegybank további kézizálog-hitelezőknél is vizsgálja a THM jogszabályi megfelelőségének kérdéskörét.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) fogyasztóvédelmi célvizsgálatot folytatott le a MECSEK TAKARÉK Szövetkezetnél (Mecsek Tksz.) és a Zálog és Hitel Pénzügyi Zrt.-nél (Zálog és Hitel Zrt.). Ennek során azt ellenőrizte, hogy a kézizálog-hitelezési piac e két szereplője miként tett eleget e kölcsöntípus esetében a teljes hiteldíj-mutató (THM) számítására, illetve a THM maximumának mértékére vonatkozó előírásoknak.

Az MNB megállapításai szerint a Mecsek Tksz. a vizsgálat alá vont egy éves időszakban nyújtott valamennyi fogyasztói kézizálog-kölcsönnél megsértette a THM számítására vonatkozó rendelkezéseket. Nem vette figyelembe ugyanis ennél a zálogtárgy kiváltásakor általa felszámított „készpénz-szolgáltatási jutalékot”, így – a fogyasztók megtévesztésére alkalmas, alacsonyabb THM feltüntetése mellett – ténylegesen a THM jogszabályban rögzített felső korlátját meghaladó mértékkel szerződött a fogyasztókkal.

A jegybank megállapította, hogy a Zálog és Hitel Zrt. a vizsgált 32 hónapos időszakban a THM mértékének meghatározásakor nem vette figyelembe az általa felszámított „zálogosítási”, valamint „amortizációs díjat”. Az MNB a Zálog és Hitel Zrt.-vel kapcsolatos intézkedésénél súlyosító körülményként vette figyelembe, hogy annak jogsértő gyakorlata az érintett ügyletek jelentős részénél a THM maximumának számottevő mértékű túllépéséhez vezetett.

A két kézizálog-piaci szereplő fenti gyakorlatával egyrészt jogszabály által meg nem engedett árazást alkalmazott. Másrészt ezáltal sérült a fogyasztók azon joga is, hogy az adott termék – annak valós jellemzőinek alapul vételével – más, versengő kézizálog-hiteltermékekkel összehasonlítható legyen.

Mindezek miatt az MNB felhívta a Mecsek Tksz.-t és a Zálog és Hitel Zrt.-t a THM számítására vonatkozó jogszabályi rendelkezések mindenkori betartására, s 10-10 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki velük szemben.

Magyar Nemzeti Bank