Budapest, 2016. július 26. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma publikált határozatában négymillió forintra bírságolta az FHB Kereskedelmi Bank Zrt-t. A hitelintézetnek az MNB kötelezése alapján legkésőbb ez év szeptember végéig orvosolnia kell az általa elkövetett pénzforgalmi jogszabálysértést.

Az MNB határozatában megállapította, hogy az FHB Kereskedelmi Bank Zrt. az MNB korábbi – 2015. október 7-én hozott - határozatában előírt intézkedések közül nem mindegyiket teljesítette az előírt határidőre. Az FHB Kereskedelmi Bank Zrt. ezzel továbbra is megsértette a pénzforgalom lebonyolításáról szóló 18/2009. (VIII. 6.) MNB rendelet a bankkártyával kezdeményezett fizetési műveletek jóváírására vonatkozó előírását.

Az MNB ma közzétett határozatában kötelezte a Hitelintézetet, hogy a pénzforgalom lebonyolításáról szóló MNB rendeletben foglaltaknak való megfelelést 2016. szeptember 30-ig biztosítsa.

A jogsértésekre tekintettel az MNB négymillió forint összegű bírság megfizetésére is kötelezte a Hitelintézetet. Az intézkedés oka, hogy a Hitelintézet az előírt határidőre nem tett eleget kötelezettségének, a jogszabálysértés huzamosan, folyamatosan fennáll és a jogszabálysértő állapotot rendszerbeli hiányosság okozza.

Az MNB a pénzforgalmi ellenőrzési tevékenysége során kiemelten veszi figyelembe az ügyfelek jogainak megsértését. A fizetési lánc két végén álló ügyfelek ugyanis a fizetést illetően nem feltétlenül érintkeznek közvetlenül egymással, így eltérő információjuk van a fizetési műveletek lebonyolításáról, bizonyos adatokkal pedig egyáltalán nem rendelkeznek. Az MNB éppen ezért különösen fontosnak tartja a pénzforgalmi szabályok betartásának ellenőrzését, elítél minden jogszabályszegést és ennek megfelelően a továbbiakban is kellő szigorral fog fellépni a pénzforgalmi szolgáltatást nyújtó intézmények ellenőrzése során.