Budapest, 2016. január 25. Idén januárban zárult le az a folyamat, amelynek eredményeképpen a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Értéktár programjának keretében megvásárolta Abraham van Beijeren „Csendélet gyümölccsel, tenger gyümölcseivel és értékes edényekkel (1654)” című festményét. A holland aranykor egyik kiemelkedő festőjének alkotása a 20. század legjelentősebb magyar műgyűjtője, Nemes Marcell gyűjteményének darabja volt 1910-ig, amikor a gyűjtő eladta. A festmény a vásárlás eredményeképpen visszatért Magyarországra, jelenleg a Magyar Nemzeti Galériában látható.

Ismert, az MNB 2014 januárjában indította el műkincs-vásárlási Értéktár Programját, melynek célja többek között olyan kiemelkedő értékű műkincsek megszerzése a hazai múzeumok számára, amelyek hiánypótlóak és jelentős mértékben gyarapítják a közgyűjteményeinkben őrzött nemzeti és egyetemes kulturális örökséget. Abraham van Beijeren képét – amelyet a látogatók korábban a Szépművészeti Múzeum nagy sikerű Rembrandt kiállításán láthattak – 380 ezer euróért (kb. 120 millió forintért) vásárolta meg a jegybank. A festményt jelenleg a Magyar Nemzeti Galériában nézhetik meg az érdeklődők.

A sajtóban az elmúlt napokban „új vásárlásként” említett műkincsek közül Kövesi István festménygyűjteményének, illetve az Artpool Művészetkutató Központ 1965-1991 közötti gyűjteményének megvásárlásáról az MNB már tavaly júliusban közleményt adott ki, amelyet számos sajtóorgánum feldolgozott. A Kövesi-gyűjtemény miskolci bemutatásáról Gerhardt Ferenc, a jegybank alelnöke, az Értéktár program vezetője 2015. december 22-én tartott sajtótájékoztatót, a Beijeren-festmény megvásárlásáról pedig december 30-án nyilatkozott a Magyar Hírlapnak.