Budapest, 2017. november 6. Egy, három és tizenkét hónapos futamidejű, forintlikviditást nyújtó devizaswap-tendert tartott a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank az egy hónapos lejáraton 25, a három hónapos lejáraton 50, míg a tizenkét hónapos lejáraton 100 milliárd forint értékű ajánlatot fogadott el. A hétfői tenderek eredményét figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás 1312 milliárd forint marad.

Egy, három és tizenkét hónapos futamidejű, forintlikviditást nyújtó devizaswap-tendert tartott hétfőn a Magyar Nemzeti Bank. Az egy, három és tizenkét hónapos futamidőn a meghirdetett mennyiség rendre 80 millió euro (25 milliárd forint), 80 millió euro (25 milliárd forint), illetve 321 millió euro (100 milliárd forint) volt, melyre a bankok egy hónapon 180 millió euro (56 milliárd forint) értékben, három hónapon 245 millió euro (76 milliárd forint) értékben, tizenkét hónapon 999 millió euro (311 milliárd forint) értékben nyújtottak be ajánlatokat. Az MNB az egy hónapos lejáraton 25, a három hónapos lejáraton 50, a tizenkét hónapos lejáraton 100 milliárd forint értékben kötött üzletet a bankokkal. Az egy, három és tizenkét hónapos swaptenderen 5, 4, illetve 9 bank vett részt.

A szerdai lejáratot és a tenderek eredményét figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás 2017. november 8-án 1312 milliárd forint marad. Ebből az egy hónapos eredeti futamidejű állomány 165 milliárd forintot, a három hónapos eredeti futamidejű állomány 225 milliárd forintot, a hat hónapos eredeti futamidejű állomány 223 milliárd forintot, a tizenkét hónapos eredeti futamidejű állomány pedig 699 milliárd forintot tesz ki.

Az MNB Monetáris Tanácsa 2016. szeptember 20-án jelentette be, hogy a három hónapos betét mennyiségi korlátozásához kapcsolódva, a likviditási folyamatokkal kapcsolatos bizonytalanságok kezelésére likviditáslekötő betéti és likviditásnyújtó devizaswap finomhangoló eszközöket vezet be. A finomhangoló eszközökről szóló terméktájékoztatókat 2016. október elején publikálta honlapján a jegybank. Az MNB folyamatosan figyelemmel kíséri a likviditási folyamatokat, és amennyiben érdemi és tartós eltérést tapasztal, kész további finomhangoló tendereket tartani.