Budapest, 2017. október 2. Devizaswap-tendert tartott a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank az egy hónapos lejáraton beérkezett 53 milliárd forintból 50 milliárd forintot, illetve a hat hónapos lejáraton beérkezett 16 milliárd forint mellett a tizenkét hónapos lejáraton beérkezett 250 milliárd forintból 150 milliárd forintot fogadott el. A hétfői tenderek eredményét figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás eddig nem látott szintre, 1080 milliárd forintra emelkedik, a swapállomány átlagos eredeti futamideje pedig érdemben hosszabbodik.

Egy, három, hat és tizenkét hónapos futamidejű, forintlikviditást nyújtó devizaswap-tendert tartott hétfőn a Magyar Nemzeti Bank. A meghirdetett mennyiség egy és három hónapos futamidőn 80-80 millió euro (25 milliárd forint), míg hat és tizenkét hónapos futamidőn 160, illetve 482 millió euro (50, illetve 150 milliárd forint) volt, amelyre a bankok egy, három, hat és tizenkét hónapos futamidőn rendre 169 millió euro (53 milliárd forint), 1 millió euro (0,3 milliárd forint), 50 millió euro (16 milliárd forint) és 802 millió euro (250 milliárd forint) értékben adtak be ajánlatot. Az MNB az egy hónapos lejáraton 50 milliárd forint értékben, a hat hónapos lejáraton 16 milliárd forint értékben, míg a tizenkét hónapos lejáraton 150 milliárd forint értékben kötött üzletet a bankokkal. Az egy, három, hat és tizenkét hónapos swaptenderen rendre 3, 1, 1, illetve 10 bank vett részt.

A szerdai lejáratokat és a tenderek eredményét figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás október 4-én 989 milliárd forintról eddig nem látott szintre, 1080 milliárd forintra emelkedik. Ebből az egy hónapos eredeti futamidejű állomány 88 milliárd forintot, a három hónapos eredeti futamidejű állomány 324 milliárd forintot, a hat hónapos eredeti futamidejű állomány 268 milliárd forintot, míg a tizenkét hónapos eredeti futamidejű állomány 400 milliárd forintot tesz ki. A hétfői tender eredményéből következően a swapállomány átlagos eredeti futamideje érdemben emelkedik.

Az MNB Monetáris Tanácsa 2016. szeptember 20-án jelentette be, hogy a három hónapos betét mennyiségi korlátozásához kapcsolódva, a likviditási folyamatokkal kapcsolatos bizonytalanságok kezelésére likviditáslekötő betéti és likviditásnyújtó devizaswap finomhangoló eszközöket vezet be. A finomhangoló eszközökről szóló terméktájékoztatókat 2016. október elején publikálta honlapján a jegybank. Az MNB folyamatosan figyelemmel kíséri a likviditási folyamatokat, és amennyiben érdemi és tartós eltérést tapasztal, kész további finomhangoló tendereket tartani.