Budapest, 2017. január 30.

2017. január 27-i ülésével megkezdte ez évi munkáját a Magyar Nemzeti Bank Felügyelőbizottsága.  Idei első ülésén a testület lezárta a jegybank ingatlan-stratégiájának és a 2013-2015-ben lebonyolított ingatlan-vásárlásainak ellenőrzését. Az ennek kapcsán elfogadott dokumentum megállapítja, hogy a Magyar Nemzeti Bank az ingatlanvásárlások során a hatályos magyar törvényeknek megfelelően, jogszerűen és magas szakmai színvonalon járt el, a társadalmi felelősségvállalási programokat szolgáló ingatlanok megszerzésére, majd alapítványokba vitelére vonatkozó törvényességi aggályokat pedig az Országgyűlés 58/2015. (XI. 24.) számú határozata eloszlatta. Dr. Papcsák Ferenc elnök hangsúlyozta, hogy jelen döntésével a felügyelőbizottság lezárta a 2015 júliusában megkezdett, a Magyar Nemzeti Bank kiemelkedő társadalmi érdeklődésre számot tartó kezdeményezéseit vizsgáló ellenőrzéssorozatát, ugyanakkor természetesen további vizsgálatok indítása is napirenden szerepel. Az elnök hozzátette, a vonatkozó határozat alapján a Magyar Nemzeti Bank internetes felületén hamarosan hozzáférhetővé teszik az ellenőrzés záródokumentumát.

A fentieken túlmenően a grémium elfogadta a jegybank 2017. évi pénzügyi tervéről készített beszámolót, valamint meghallgatta a Budapesti Értéktőzsde megvásárlása óta eltelt időszak tapasztalatairól készített elemzést.