A problémás projekthitelekből eredő kockázatok kezelése érdekében az MNB két bankra rendszerkockázati tőkepuffert írt elő

Budapest, 2017. július 3.A problémás projekthitelek tartósan magas állománya és intézményi koncentrációja kiemelt pénzügyi stabilitási kockázat. Ennek kezelésére az MNB rendszerkockázati tőkepuffer bevezetése mellett döntött. Az eszköz bejelentése óta a bankrendszeri problémás projekthitel-állomány jelentősen csökkent. Két bank esetében a portfóliótisztítás mértéke nem volt elegendő a rendszerkockázatok teljes leépüléséhez, így 2017. július 1-jétől az MNB a CIB Bank Zrt. és a Raiffeisen Bank Zrt. esetében rendszerkockázati tőkepuffert ír elő.

A 2008-as válságot megelőző időszakban a kereskedelmi ingatlanfinanszírozási piacon kialakult túlzott hitelezés következtében felépült problémás kereskedelmi ingatlankitettségek tartósan magas állománya, aránya, valamint koncentrációja kiemelt pénzügyi stabilitási kockázatot hordozott. A kockázatok kezelése érdekében az MNB 2014 őszén a rendszerkockázati tőkepuffer (Systemic Risk Buffer – SRB) bevezetéséről döntött. 2015 novemberében a bankokkal történő egyeztetést követően meghatározta a tőkepuffer bevezetésének általános keretrendszerét, összességében két és fél év türelmi időt hagyva a bankoknak a kockázatcsökkentésre. A rendszerkockázati tőkepuffer a specifikus kitettségekből fakadó, koncentrált kockázatok kezelésére szolgáló makroprudenciális eszköz, amely alapvetően két módon kezeli a kockázatokat: az emelkedő tőkekövetelményen keresztül egyrészt érdemben növeli az érintett intézmények sokkellenálló képességét, másrészt hatékonyan ösztönözheti az intézményeket a problémás kitettségek leépítésére.

A rendszerkockázati tőkepuffer meghatározásának bejelentését követően a bankok érdemben tisztították mérlegeiket, ami a célzott makroprudenciális kockázat jelentős csökkenéséhez vezetett. A 2014. harmadik negyedévi mintegy 821 milliárd forintos problémás kitettségek állománya a bankok rendelkezésére álló alkalmazkodási időszak alatt 2017 első negyedévének végére mintegy 71 százalékkal, 241 milliárd forintra csökkent. Két bank – a CIB Bank Zrt. és a Raiffeisen Bank Zrt. – esetében azonban a jelentős portfóliótisztítás ellenére az alkalmazkodás mértéke elmaradt a szabályozói limit alá kerülést biztosító szinttől. Így az MNB e két intézményt 2017. július 1-jétől rendszerkockázati tőkepuffer megképzésére és tartására kötelezi.

Az előírt tőkepuffereket az MNB évente vizsgálja felül. Míg a megfelelő mérlegtisztítás meg nem történik, a megképzett tőkepufferek biztosítják a problémás kitettségekkel összefüggő fennmaradó rendszerkockázat elleni megfelelő sokkellenálló képességet.

A CIB Bank Zrt. részére szóló egyedi határozat

A Raiffeisen Bank Zrt. részére szóló egyedi határozat