Figyelemmel a 2017. március 16. napján az MNB honlapján közzétett felhívásra,[1] az MNB az alábbiakban foglaltakra hívja fel ismételten és kiemelten a jelzáloghitel-közvetítői tevékenységet végző, illetve végezni kívánó  közvetítők, illetve az őket megbízó pénzügyi intézmények figyelmét.

2017. március 21. napjával lezárult a jelzáloghitel-közvetítői tevékenységek vonatkozásában megállapított átmeneti időszak, így amely közvetítő ezen időpontig nem szerezte meg az MNB engedélyét (függő közvetítők), vagy nem feleltette meg korábbi tevékenységi engedélyét a 2016. március 21. napjától hatályos feltételeknek (független közvetítők), úgy az 2017. március 22. napjától jelzáloghitel-közvetítői tevékenységet végezni nem jogosult mindaddig, amíg a tevékenység végzésére az MNB-től engedélyt nem szerez.

Az MNB hangsúlyozottan fel kívánja hívni a pénzpiaci közvetítők szíves figyelmét arra, hogy aki 2017. március 22-étől az MNB engedélyének hiányában kísérli meg a jelzáloghitel- közvetítői tevékenység végzését, az jogosulatlan pénzügyi tevékenységet valósít meg, amelyet a hatályos Büntető törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény 408. §-a büntetni rendel.

Az MNB ugyancsak felhívja a jelzáloghitel-közvetítőket igénybe vevő, vagy igénybe venni kívánó pénzügyi intézmények figyelmét arra, hogy 2017. március 22. napjától kizárólag olyan jelzáloghitel- közvetítőkkel létesítsenek megbízási szerződést, amelyek rendelkeznek az MNB megfelelő engedélyével. Az engedélyek meglétét ellenőrizhetik az MNB honlapján az alábbi helyeken:

http://alk.mnb.hu/bal_menu/hatarozatok/hatarozatok_keresese és

https://www.mnb.hu/felugyelet/engedelyezes-es-intezmenyfelugyeles/piaci-szereplok-keresese

Az MNB a fentiek alapján felhívja a megbízó intézményeket, hogy  szíveskedjenek kiemelt gondosságot tanúsítani a jelzáloghitel-közvetítők megbízása során.

Budapest, 2017. március 22.

[1] https://www.mnb.hu/sajtoszoba/sajtokozlemenyek/2017-evi-sajtokozlemenyek/tajekoztato-es-felhivas-a-jelzaloghitel-kozvetitoi-tevekenyseget-jelenleg-is-vegzo-kozvetitok-szamara