Tekintettel a 2016. május 2. napján az MNB honlapján közzétett tájékoztatóban[1] foglaltakra, valamint az ugyanitt, 2016. szeptember 28. napján közzétett, az engedélyezési feltételekkel kapcsolatos tájékoztatóra[2], az MNB az alábbiakban foglaltakra hívja fel a jelzáloghitel-közvetítői tevékenységet végző közvetítők figyelmét.

Amint az ismeretes, a jelzáloghitel-közvetítői tevékenységet jelenleg még bejelentéssel, vagy a 2016. március 20. napjáig hatályos engedélyezési feltételek alapján végző közvetítők 2017. március 21. után kizárólag abban az esetben folyathatják jelzáloghitel-közvetítői tevékenységüket, ha

(i) arra az MNB-től (Felügyelet) 2017. március 21. napjáig engedélyt kaptak, vagy

(ii) tevékenységüket megfeleltették a 2016. március 21. napjától hatályos engedélyezési feltételeknek és ezt a tényt az MNB 2017. március 21. napjáig kiadott határozatában megállapította.

AMENNYIBEN TEHÁT 2017.MÁRCIUS 21. NAPJÁN AZ ADOTT KÖZVETÍTŐ NEM RENDELKEZIK AZ MNB ENGEDÉLYÉVEL/MEGÁLLAPÍTÓ HATÁROZATÁVAL, ÚGY JELZÁLOGHITEL-KÖZVETÍTŐI TEVÉKENYSÉGÉT MINDADDIG NEM GYAKOROLHATJA, AMÍG A VONATKOZÓ ENGEDÉLYT MEG NEM SZEREZTE VAGY AZ MNB MEG NEM ÁLLAPÍTOTTA A TEVÉKENYSÉG VÉGZÉSÉRE VALÓ JOGOSULTSÁGÁT.

2017. március 21. napját követően a jelzáloghitel-közvetítői tevékenység engedély nélkül történő végzésére nincs mód, az átmeneti időszak lezárul.

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy az átmeneti időszak lezárulását követően az MNB a folyamatos felügyelés keretében ellenőrizheti a jelzáloghitel-közvetítők engedélyeinek meglétét, illetve az engedélyezési feltételeknek történő megfelelést és amennyiben engedély nélküli, vagy az engedélyezési feltételeknek meg nem felelő közvetítési tevékenységet tapasztal, úgy piacfelügyeleti vagy egyéb tárgyú vizsgálatot kezdeményezhet.

2017. március 21. napját követően a 2016. március 21. napjától hatályos engedélyezési feltételek mellett van lehetősége egy jelzáloghitel-közvetítőnek engedélyért folyamodni az MNB-hez, azzal, hogy a 2017. március 21. napját követően megindult eljárások folyamán a kiadott engedélyek a függő közvetítők esetében továbbra is új tevékenységi engedélynek, míg a működő, de 2017. március 21. napjáig meg nem feleltetett többes közvetítők esetében tevékenységi kört bővítő, módosító engedélynek fognak minősülni.

 

Budapest, 2017. március 16.

 

[1] https://www.mnb.hu/felugyelet/felugyeleti-keretrendszer/felugyeleti-hirek/hirek-ujdonsagok/tajekoztato-az-europai-parlament-es-a-tanacs-2014-februar4-i-2014-17-eu-iranyelvenek-mcd-direktiva-imple-mentalasarol-es-az-ezzel-osszefuggo-valtozasokrol

[2] https://www.mnb.hu/letoltes/mcd-engdelyezesi-tajekoztato-honlap-0928.pdf