Budapest, 2017. július 6. - A Magyar Nemzeti Bank (MNB) mai hitelezési feltételhez kötött kamatcsere (HIRS) tenderén 228 milliárd forint értékben kötött ügyleteket a kereskedelmi bankokkal, amivel a bankok 2017. évi 170 milliárd forintnyi kkv-hitelezési vállalása 227 milliárd forintra emelkedett. Ezzel bankrendszeri szinten átlagosan 34 százalékkal emelkedett a bankok hitelezési vállalása, miközben a résztvevő 9 bank közül 3 bank legalább duplájára emelte vállalását. A megemelt hitelezési vállalások biztosítják, hogy a kkv-hitelezés növekedése az MNB által a fenntartható gazdasági növekedéshez szükségesnek ítélt 5–10 százalék közötti sáv felső felében alakuljon.

A jegybank hitelezési feltételhez kötött kamatcsere-tenderén a meghirdetett 300 milliárd forintra 227,79 milliárd forint értékben adtak be ajánlatot a bankok, így az MNB minden ajánlatot elfogadott. A 2016-ban tartott tenderek és a mai tender eredményeképpen a bankok fennálló HIRS állománya 679 milliárd forintról 906 milliárd forintra nőtt. Ezzel a kereskedelmi bankok 2017. évi hitelezési vállalása a korábban vállalt 170 milliárd forintról 227 milliárd forintra emelkedett.

A hitelezési vállalások átlagos emelkedése bankrendszeri szinten 34, míg a résztvevő bankok körében 58 százalékos volt. A tenderen részt vevő 9 bank közül 3 bank tett az eredeti vállalásának legalább 100 százalékos emelését jelentő új hitelezési vállalást. Ezek a dinamikus bankok nagyobb arányban részesültek a preferenciális betételhelyezési lehetőségből, mint a kisebb arányú többletvállalást tevő hitelintézetek. A preferenciális betét maximális bankrendszeri állománya 150 milliárd forinttal bővült. A megemelt preferenciális betét elhelyezésére 2017. augusztustól van a bankoknak lehetősége.

A Piaci Hitelprogram második szakaszát jelentő mai tenderen megemelt banki hitelezési vállalások biztosítják, hogy a mikro-, kis- és középvállalati szektorra vonatkozó hitelezés növekedése az MNB által a fenntartható gazdasági növekedéshez szükségesnek tartott 5–10 százalék közötti sáv felső felében alakuljon.

A Monetáris Tanács 2017. május 24-én jelentette be a Piaci Hitelprogram (PHP) második szakaszának elindítását. A tenderen érvényes terméktájékoztatókat az MNB 2017. június 7-én elérhetővé tette a honlapján, ezzel biztosítva a bankok számára a szükséges felkészülési időt.

Magyar Nemzeti Bank