Budapest, 2017. január 24. – Az MNB a teljes hiteldíj-mutató feltüntetésére, számítására, valamint a THM maximum mértékére vonatkozó jogszabályi előírások megsértése miatt összesen 20,5 millió forint bírsággal sújtotta a záloghitelezési tevékenységet folytató Boldva és Vidéke Takarékszövetkezetet, az Expressz Zálog Zrt.-t és a Gold Orient Zrt.-t. A jegybank a jövőben is kiemelt figyelemmel kíséri a kézizálog-hitelezést végző pénzügyi intézmények tevékenységét.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) – mint arról korábban beszámolt – a kézizálog-hitelezési piac több szereplőjénél folytatott le az elmúlt időszakban fogyasztóvédelmi vizsgálatot. Ennek keretében a jegybank többek között azt ellenőrizte, hogy az érintett pénzügyi intézmények miként tesznek eleget a kézizálog fedezete mellett nyújtott kölcsönöknél a teljes hiteldíj-mutató (THM) közzétételére, számítására, illetve a THM maximum mértékére vonatkozó előírásoknak. Az MNB az ellenőrzés-sorozathoz kapcsolódóan már tavaly novemberben és decemberben is hozott elmarasztaló döntést.

A most lezárt jegybanki vizsgálat feltárta, hogy a Boldva és Vidéke Takarékszövetkezet az ellenőrzés alá vont közel három éves időszakban a – közvetítők útján nyújtott – fogyasztói kézizálog-kölcsöneinek nagy részénél megsértette a THM számítására vonatkozó rendelkezéseket, s emiatt a THM mérték jogszabályi felső korlátját jelentősen meghaladó THM mellett nyújtott kézizálog-kölcsönt a fogyasztóknak.

Az Expressz Zálog Zrt. esetében az MNB megállapította, hogy a vállalkozás a tevékenységét népszerűsítő hirdetéseiben a vizsgált időszakban a THM mértékét – a jogszabállyal ellentétesen – nem feltűnő módon jelenítette meg. Emellett huzamosabb időn keresztül, szintén a THM számításra vonatkozó előírások megsértése miatt, a jogszabály által megengedett maximális mérték feletti THM-el nyújtott kézizálog-kölcsönt ügyfelei részére.

Az MNB a Gold Orient Zrt. tevékenységének áttekintése során azt tapasztalta, hogy a társaság a vizsgált időszakban kötött kézizálog-kölcsön szerződések esetében nem a jogszabályban rögzített képlet által előírt módszertant alkalmazott, továbbá valamennyi szerződésnél a jogszabályi maximumnál magasabb THM-mértéket alkalmazott, ugyanis a THM számítása során nem megfelelően vette figyelembe a jogszabály által meghatározott díjelemeket.

A vizsgált kézizálog-piaci szereplők a fenti gyakorlatukkal jogszabály által meg nem engedett árazást alkalmaztak, sérült továbbá a fogyasztók azon joga is, hogy az adott termék – annak valós jellemzőinek alapul vételével – más, versengő kézizálog-hiteltermékekkel összehasonlíthatóvá váljon.

Mindezek miatt az MNB ma közzétett határozataiban felhívta az érintett pénzügyi intézményeket a THM számítására, mértékére és közzétételére vonatkozó jogszabályi rendelkezések mindenkori betartására, emellett a Boldva és Vidéke Takarékszövetkezetet 10 millió forint, az Expressz Zálog Zrt.-t 9 millió forint, a Gold Orient Zrt.-t 1,5 millió forint fogyasztóvédelmi bírsággal sújtotta.

Magyar Nemzeti Bank

Határozatok