Budapest, 2018. július 4. Az MNB az ügyfelek védelme érdekében ideiglenesen felfüggesztette a Magyarországon határon átnyúló szolgáltatást nyújtó NOVIS Poisťovňa a.s. biztosító öt befektetési egységhez kötött életbiztosításának magyarországi terjesztését. A biztosító a terméktájékoztatási hiányosságok megszüntetéséig, de legfeljebb a jegybank fogyasztóvédelmi vizsgálatát lezáró határozatának meghozataláig nem értékesítheti e konstrukcióit. Meglévő ügyfélszerződéseinél a NOVIS Biztosító maradéktalanul köteles teljesíteni szolgáltatási kötelezettségeit.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalból célvizsgálatot folytat a pozsonyi székhelyű NOVIS Poisťovňa a.s.-nél (NOVIS Biztosító). Az ellenőrzés célja annak megállapítása, hogy a biztosító a szerződéskötés előtti, s a szerződéshez kapcsolódó egyéb tájékoztatása során betartja-e a magyarországi – a közjóra, közérdekre vonatkozó – szabályokat.

A jegybank a folyamatban lévő vizsgálat keretében ma közzétett végzésében az ügyfelek érdekeinek védelmében ideiglenesen felfüggesztette a NOVIS Biztosító Magyarország területén terjesztett, befektetési egységekhez kötött élet-, illetve nyugdíjbiztosítási (NIVO II, Everest Pro, Everest Pro Plusz, valamint Wealth Insuring néven forgalmazott) termékei magyarországi értékesítését.

A felfüggesztés addig marad érvényben, amíg a biztosító termékértékesítési dokumentumaiban világos, pontos és közérthető tájékoztatást nem ad ezen biztosítások kapcsán az ügyfél által befizetett tőke megőrzésére, illetve hozamra vonatkozó vállalása tényleges tartalmáról. A felfüggesztés ugyanakkor – a ma közzétett végzéssel – legfeljebb az MNB célvizsgálatát lezáró döntés meghozataláig tart.

A NOVIS Biztosító a felfüggesztés időszakában Magyarországon nem köthet új szerződéseket az érintett élet- és nyugdíjbiztosításoknál, s erről a vele szerződni kívánó ügyfeleket tájékoztatnia kell. Korábban már megkötött ügyfélszerződései esetében ugyanakkor a biztosító köteles eleget tenni valamennyi, a szerződéses feltételekben vállalt kötelezettségének, szolgáltatásának. Az MNB mostani intézkedése nem érinti a NOVIS Biztosító meglévő ügyfeleit sem, így nekik is a megszokott módon kell fizetni biztosítási díjaikat, illetve nem módosul az SZJA kedvezmény igénybevételének lehetősége sem.

A NOVIS Biztosító tevékenységét a Szlovák Nemzeti Bank engedélyezte, prudenciális (üzleti megbízhatósági) felügyeletét e jegybank, nem az MNB végzi. A társaság az uniós jogszabályok alapján Magyarországon határon átnyúló szolgáltatást nyújtó biztosítóként, bejelentés alapján tevékenykedik. Bár az MNB intézkedési lehetőségei a határon átnyúló szolgáltatást nyújtó biztosítókkal szemben korlátozottak, a hazai és uniós jogszabályok kivételes esetben lehetővé teszik az MNB számára a hazai biztosítási piac biztonságát vagy az ügyfelek érdekeit súlyosan veszélyeztető jogszabálysértő tevékenységgel szembeni fellépést. Az MNB az érintett országok felügyeleti hatóságával az Európai Biztosítás- és Foglalkoztatóinyugdíj-hatóság (EIOPA) által koordinált fórumon keresztül működik együtt.

A hagyományos megtakarítási életbiztosításoknál a biztosítóé a befektetés kockázata, s a szerződéses feltételekben a tőke megőrzése mellett (technikai) kamat fizetését vállalja magára. A befektetési egységekhez kötött (unit linked) életbiztosításoknál viszont a befektetési kockázat az ügyfélé, ő dönt arról, milyen kockázatú eszközalapban helyezi el díjait. Ha a választott eszközalaphoz nem kapcsolódik tőke- (és hozam-) garancia, kedvezőtlen esetben akár befizetett díjai tőkeösszegét is elveszítheti. Mindezek miatt alapvető fontosságú az életbiztosítási tőke- és hozamkockázatokkal kapcsolatos biztosítói tájékoztatás.

Magyar Nemzeti Bank

Kérdések és válaszok a NOVIS Poisťovňa a.s. biztosító egyes termékeit érintő MNB intézkedéssel kapcsolatban

Végzés