2018. január 24. - A Magyar Nemzeti Bank módosította a monetáris politikai célú kamatcsere-eszköz terméktájékoztatóját, aminek értelmében a továbbiakban fix áras tenderen hirdeti meg a monetáris politikai célú kamatcsere-eszközét (MIRS). A bankok közötti allokáció a banki mérlegfőösszegek alapján történik majd. A fix áras tender bevezetése erősíti a monetáris transzmissziót, elősegítve ezzel, hogy a Monetáris Tanács döntésének megfelelően a laza monetáris kondíciók a hozamgörbének nem csak a rövid, hanem hosszabb szakaszán is érvényesüljenek.

A Magyar Nemzeti Bank 2018. január 29-i hatállyal módosította a monetáris politikai célú kamatcsere-eszköz terméktájékoztatóját, aminek értelmében a jegybank az első tenderen alkalmazott változó áras tender helyett a továbbiakban fix áras tendert tart a MIRS eszköz esetében. A bankok közötti allokáció - a három hónapos betéti tender esetében alkalmazottal megegyező módon - a banki mérlegfőösszegek alapján történik majd.

A 2018. január 18-ai MIRS-tenderen az ekkor alkalmazott változó áras tender sajátosságaiból adódóan az eszköz hozamorientáló szerepe nem érvénysült kellő mértékben, a kiemelkedő keresletből adódóan az MNB az alacsonyabb hozamszinten beadott ajánlatokat nem fogadhatta el. A most bevezetésre kerülő fix áras tender - amelyen az MNB az ajánlatokat a tenderkiírásban megjelenő kamat mellett fogadja el - lehetővé teszi a hozamorientáló szerep hatékonyabb érvényesülését, valamint elősegíti, hogy a Monetáris Tanács döntésének megfelelően a laza monetáris kondíciók a hozamgörbének nem csak a rövid, hanem a hosszabb szakaszán is érvényesüljenek.

A Monetáris Tanács 2017. november 21-i döntése értelmében a MIRS 2018. első negyedéves keretösszege 300 milliárd forint, ami éves szinten elérheti az 1200 milliárd forintos keretösszeget. A MIRS-eszközt az MNB egyenletes elosztás mellett ajánlja fel a bankoknak a kéthetente megrendezésre kerülő tendereken.

A terméktájékoztató az alábbi linken érhető el:

https://www.mnb.hu/letoltes/monetaris-politikai-celu-irs-tt-mod.pdf