Budapest, 2018. február 15. - A bankjegycsere következő lépéseként 2018. március 1-től kerülnek forgalomba az új 1000 forintos bankjegyek, amelyek régi változataival 2018. október 31-ig fizethetünk majd.

Az MNB bankjegycsere-programjának következő állomásaként 2018. március 1-től már a készpénzforgalomban is találkozhatunk a megújított 1000 forintos bankjegycímletekkel. Az új bankjegyek képi megjelenésükben is megújultak, és biztonsági elemeiket tekintve is korszerűbbek lettek.

Az 1000 forintosok – 2017 előtt kibocsátott – régi változataival 2018. október 31-ig fizethetünk majd. Fontos információ, hogy a bevont bankjegyek nem veszítik el értéküket, mivel a bevonási határnapot követően még három évig minden bank- és postafiókban, húsz évig pedig az MNB lakossági pénztárában díjmentesen beválthatók – azonos címletű ­– új fizetőeszközre.

A bankjegy-elfogadó automaták felkészítése már az elmúlt év szeptemberében megkezdődött az új 1000 forintosok kezelésére. Az MNB ismételten felhívja minden olyan parkoló- menetjegy- ital-és áruautomata üzemeltető figyelmét, hogy – akik eddig még nem tették ezt meg – a hátralévő napokban készítsék fel a berendezéseiket az új ezresek elfogadására annak érdekében, hogy a lakosság számára ne okozzon problémát az automaták új bankjegyekkel történő használata.

A forint bankjegyekkel kapcsolatos változásokról, illetve a bevont fizetőeszközök átváltásával kapcsolatos tudnivalókról az MNB honlapjának Bankjegy és érme oldalán további naprakész, részletes információk érhetők el (https://www.mnb.hu/bankjegy-es-erme).

1000_01.jpg

1000_02.jpg

Az új 1000 forintos bankjegy képe