Raiffeisen Bank: adatszolgáltatási és belső szabályozási problémák

Budapest, 2018. július 25. Az MNB összesen 24 millió forint bírságot szabott ki a Raiffeisen Bankra a felügyeleti vizsgálata során feltárt nagy számú adatszolgáltatási, valamint az ügyletminősítéshez kapcsolódó szabályzati hiányosság miatt, s kötelezte a hitelintézetet a jogsértések megszüntetésére. A jegybank továbbra is kiemelt szigorral lép fel a pénzügyi intézmények esetleges adatszolgáltatási hiányosságai miatt.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) célvizsgálat keretében – a 2016. december 31. és 2018. június 29. közötti időszakot áttekintve – ellenőrizte, hogy a Raiffeisen Bank Zrt. (Raiffeisen Bank) miként tesz eleget a kötelező intézményi adatszolgáltatásra vonatkozó jogszabályi és belső szabályozási előírásoknak. Ellenőrizte továbbá – egyebek közt az egyik társhatóság külön erre vonatkozó jelzése alapján is – a hitelintézet fedezetekre vonatkozó szerződéskötési, befogadási gyakorlatát is.

A jegybank eljárása során több, elsősorban az adatszolgáltatási rendszert és az ügyletminősítéshez kapcsolódó belső szabályozási gyakorlatot érintő problémát azonosított a banknál. Hiányosságokat tárt fel a tőkeszámítással, a kihelyezett hitel állomány alakulásával, a hitelkockázatokkal, valamint a teljesítő és nem teljesítő kitettségekkel összefüggő adatszolgáltatások körében. Emellett megállapította, hogy a bank a fedezetekre vonatkozó szerződéskötési, befogadási gyakorlata sem felelt meg maradéktalanul a jogszabályi előírásoknak.

A megfelelő adatminőség és a jogszabályszerű adatszolgáltatás biztosítja, hogy a felügyeleti hatóság és maga a hitelintézet is valós képet kapjon a működési kockázatokról, s proaktívan kezelhesse a kockázatokat. A jegybank ezért – mint azt más piaci szereplőkkel kapcsolatos korábbi bírsághatározatai is jelzik – kiemelt szigorral lép fel a pénzügyi intézmények adatszolgáltatásra vonatkozó jogsértéseivel szemben.

Mindezek alapján a jegybank ma publikált határozatában 2018. szeptember 30-i teljesítési határidővel kötelezte a Raiffeisen Bankot a feltárt hiányosságok megszüntetésére. A jogsértések miatt az MNB összesen 24 millió forint felügyeleti bírságot is kiszabott a hitelintézetre.

A bírságösszeg meghatározásakor a jegybank súlyosító körülményként vette figyelembe a feltárt számos jogsértés magas vagy jelentős kockázati besorolását. Enyhítő körülménynek számított, hogy a hiányosságoknak nem volt hatása az ügyfelekre, más piaci szereplőkre, valamint a hitelintézet számos problémát már a vizsgálat során kijavított, s végig együttműködő magatartást tanúsított.