Budapest, 2019. október 28. Egy, három, hat és tizenkét hónapos futamidejű, forintlikviditást nyújtó devizaswap-tendert tartott a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank az összes lejáraton 52 (együttesen 208) milliárd forint értékű ajánlatot fogadott el. A hétfői tenderek eredményét figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás 100 milliárd forinttal, 2174 milliárd forintra emelkedik.

Egy, három, hat és tizenkét hónapos futamidejű, forintlikviditást nyújtó devizaswap-tendert tartott hétfőn a Magyar Nemzeti Bank. A meghirdetett mennyiség mind a négy futamidőn 82 millió euro (27 milliárd forint) volt, melyre a bankok egy hónapon 380 millió euro (125 milliárd forint) értékben, három hónapon 334 millió euro (110 milliárd forint) értékben, hat hónapon 405 millió euro (133 milliárd forint) értékben, tizenkét hónapon 255 millió euro (84 milliárd forint) értékben nyújtottak be ajánlatokat. Az MNB az összes lejáraton 52 milliárd forint értékben kötött üzletet a bankokkal. Az egy, három, hat és tizenkét hónapos swaptenderen 5, 6, 5, illetve 5 bank vett részt.

A szerdai lejáratot és a tenderek eredményét figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás 2019. október 30-án 2174 milliárd forintra emelkedik. Ebből az egy hónapos eredeti futamidejű állomány 111 milliárd forintot, a három hónapos eredeti futamidejű állomány 366 milliárd forintot, a hat hónapos eredeti futamidejű állomány 564 milliárd forintot, a tizenkét hónapos eredeti futamidejű állomány pedig 1133 milliárd forintot tesz ki.

A Monetáris Tanács 2019. szeptember 24-i döntésével a 2019 negyedik negyedévére megcélzott átlagos kiszorítandó likviditás nagyságát a harmadik negyedévi értékhez képest 100 milliárd forinttal növelte, és legalább 300-500 milliárd forintban határozta meg. A Monetáris Tanács rögzítette, hogy a jegybanki swapeszközök állományát a megcélzott kiszorítási hatás figyelembevételével határozza meg.

A Magyar Nemzeti Bank mind korábbi közleményeiben, mind pedig kapcsolódó szakmai kommunikációjában jelezte, hogy kész az FX-swap eszköz állományát rugalmasan alakítani annak érdekében, hogy a kamattranszmisszió a Monetáris Tanács döntésének megfelelően alakuljon. Mindez azt is jelenti, hogy az MNB a jegybanki swapeszközt a megcélzott kiszorítási hatás elérése érdekében az autonóm likviditási hatások ellentételezésére használja, így önmagában a swapállomány változása monetáris politikai szempontból nem értelmezhető.

Az MNB továbbra is folyamatosan vizsgálja a likviditási folyamatokat, és amennyiben a Monetáris Tanács által eldöntött kiszorítási cél elérése indokolja, kész a swapállományt mindkét irányba módosítani.