Budapest, 2019. december 16. Egy, három, hat és tizenkét hónapos futamidejű, forintlikviditást nyújtó devizaswap-tendert tartott a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank a teljes lejáró állománynál 50 milliárd forinttal magasabb összeget fogadott el. A hétfői tenderek eredményét figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás 2273 milliárd forintra emelkedett.

Egy, három, hat és tizenkét hónapos futamidejű, forintlikviditást nyújtó devizaswap-tendert tartott hétfőn a Magyar Nemzeti Bank. A meghirdetett mennyiség mind a négy futamidőn 66 millió euro (21,71 milliárd forint) volt, melyre a bankok egy hónapon 89 millió euro (29,28 milliárd forint) értékben, három hónapon 253 millió euro (83,24 milliárd forint) értékben, hat hónapon 320 millió euro (105,28 milliárd forint) értékben, tizenkét hónapon 310 millió euro (101,99 milliárd forint) értékben nyújtottak be ajánlatokat. Az MNB az egy hónapos lejáraton 29,28 milliárd forint értékű, a három, hat és tizenkét hónapos lejáratokon egyaránt 35,86 milliárd forint értékű ajánlatot fogadott el. Az egy, három, hat és tizenkét hónapos swaptenderen 4, 6, 5, illetve 6 bank vett részt.

A szerdai lejáratot és a tenderek eredményét figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás 2019. december 18-án 50 milliárd forinttal 2273 milliárd forintra emelkedik. Ebből az egy hónapos eredeti futamidejű állomány 117,4 milliárd forintot, a három hónapos eredeti futamidejű állomány 398,5 milliárd forintot, a hat hónapos eredeti futamidejű állomány 665,2 milliárd forintot, a tizenkét hónapos eredeti futamidejű állomány pedig 1091,7 milliárd forintot tesz ki.

A Monetáris Tanács 2019. szeptember 24-i döntésével a 2019 negyedik negyedévére megcélzott átlagos kiszorítandó likviditás nagyságát a harmadik negyedévi értékhez képest 100 milliárd forinttal növelte, és legalább 300-500 milliárd forintban határozta meg. A Monetáris Tanács rögzítette, hogy a jegybanki swapeszközök állományát a megcélzott kiszorítási hatás figyelembevételével határozza meg.

A Magyar Nemzeti Bank mind korábbi közleményeiben, mind pedig kapcsolódó szakmai kommunikációjában jelezte, hogy kész az FX-swap eszköz állományát rugalmasan alakítani annak érdekében, hogy a kamattranszmisszió a Monetáris Tanács döntésének megfelelően alakuljon. Mindez azt is jelenti, hogy az MNB a jegybanki swapeszközt a megcélzott kiszorítási hatás elérése érdekében az autonóm likviditási hatások ellentételezésére használja, így önmagában a swapállomány változása monetáris politikai szempontból nem értelmezhető.

Az MNB továbbra is folyamatosan vizsgálja a likviditási folyamatokat, és amennyiben a Monetáris Tanács által eldöntött kiszorítási cél elérése indokolja, kész a swapállományt mindkét irányba módosítani.