Budapest, 2019. december 5. - Magyarország és a Koreai Köztársaság diplomáciai kapcsolatának 30 éves évfordulója alkalmából Matolcsy György hivatalában fogadta a koreai jegybank elnöke által vezetett delegációt, majd közös egyeztetéseket folytattak a két intézmény közötti együttműködés lehetőségéről. A diplomáciai kapcsolatok felvétele óta még sosem került sor ilyen magasszintű dél-koreai jegybanki látogatásra.

Immár 30 éve, hogy Magyarország a kelet-közép európai országok közül elsőként létesített diplomáciai kapcsolatot a Koreai Köztársasággal, az idei kerek évfordulóra pedig a két ország egyaránt emlékévként tekint. A Koreai Köztársaság és Magyarország viszonya már a hivatalos diplomáciai kapcsolatok létesítése előtt is baráti volt, hiszen a Koreai Köztársaság már az 1956-os magyar forradalom esetében is együttérzését fejezte ki, az egyik leghíresebb koreai költő, Kim Chunsu pedig verset is írt a budapesti eseményekről.

Az emlékév alkalmából a dél-koreai jegybank története során először érkezett a legmagasabb szintű delegációjával Magyarországra. Juyeol Lee a Bank of Korea elnökét, Kyoo-Sik Choe a Koreai Köztársaság budapesti nagykövetét, valamint a Bank of Korea magasrangú vezetőit Matolcsy György és az MNB szakértői fogadták, majd szakmai egyeztetéseket folytattak a hosszú távon fenntartható gazdaságpolitika, a monetáris politika jövőjéről és a két intézmény közötti együttműködés lehetőségeiről.

Matolcsy György kiemelte, hogy a jegybankok fontos globális kihívása a technológiai fejlődése és ezzel kapcsolatban a pénz jövőjének kérdése. A kihívások megoldására a jegybankoknak új szemléletű hosszú távon fenntartható közgazdaságra, valamint közös gondolkodásra és együttműködésre van szükség. Továbbá a szakmai és gazdasági kapcsolatok mellett a kultúra a koreai-magyar partnerségben is nagyon jelentős, a kulturális események pedig reményei szerint a jövőben tovább bővülhetnek. A kapcsolatok megerősítésének szimbólumaként egy egyedi emlékérme plakettet is átadott a koreai delegációnak, melyen a magyar és a koreai zászlók mellett mindkét kultúra különösen fontos mitológiai szimbóluma, a magyar csodaszarvas és a koreai samjogo (a háromlábú varjú és a Nap ábrázolása) látható. Juyeol Lee kormányzó tiszteletét fejezte ki a Magyar Nemzeti Bank elnökének és a magyar népnek. Szerinte a két ország közötti sikeres gazdasági együttműködést jól szemlélteti, hogy 2019 első felében a Koreai Köztársaság vált Magyarország legnagyobb befektetőjévé, ami nem csak a gazdasági környezet, hanem a két ország közti hagyományos kulturális összefonodás gyümölcse is.