Budapest, 2019. június 25. - Az MNB üdvözli a Kormány által bejelentett Gazdaságvédelmi Akciótervet, amely összhangban áll az MNB versenyképességi javaslatainak céljaival és elősegíti Magyarország fenntartható felzárkózását. Hazánk gazdasága sikeres felzárkózási pályára állt az elmúlt években, azonban ez csak akkor lehet hosszú távon is fenntartható, amennyiben fennmarad az évente legalább 2 százalékpontos növekedési többlet a fejlett országokhoz képest. Ennek megvalósulása érdekében az MNB 2019 februárjában közzétette 330 pontból álló Versenyképességi programját, ami útmutatóként szolgál a fenntartható felzárkózás megvalósításához.

A Magyar Nemzeti Bank továbbra is elkötelezett Magyarország versenyképességének javítása és annak mérése mellett, ezért megerősíti a versenyképességet elemző és mérő rendszerét. A versenyképesség változását két oldalról is vizsgálja a jegybank: egyrészt a versenyképességet érintő strukturális intézkedések folyamatos monitorozásán, másrészt a versenyképességet meghatározó tényezők objektív mérésén keresztül. A versenyképességi témájú jövőbeni elemzések módszertani elemeit a mai napon megjelenő „A versenyképesség mérésének módszertana” című kiadvány foglalja össze.

Az MNB versenyképességi visszamérő rendszere két, évente megjelenő kiadvánnyal fogja értékelni a versenyképességi fordulat előrehaladását. A Versenyképességi tükör azt követi nyomon, hogy az MNB által megfogalmazott 330 versenyképességi javaslat milyen mértékben és ütemben valósul meg. A Versenyképességi jelentés célja pedig annak mérése, hogy a versenyképesség legfontosabb mutatóiban hol helyezkedik el Magyarország regionális versenytársaihoz és az Európai Unió átlagához képest.

A versenyképesség mérésének módszertana c. kiadvány elérhető a következő linken.