Budapest, 2019. november 6. - A Magyar Nemzeti Bank versenyképességi műhelymunkájának eredményeként egy új kiadványt tesz közzé, Versenyképességi tükör címen. E kiadvány hazánk fenntartható felzárkózásához nyújt támpontot, azon javaslatok nyomon követésével, amelyek mélyreható elemzői munka eredményeként a jegybank Versenyképességi programjában már publikálásra kerültek. Az összesített eredmény alapján a 330 pontos Versenyképességi program 22 százalékos teljesülésen áll, több területen mutatva előrehaladást, a versenyképességi fordulat biztosításához azonban további átfogó reformokra van szükség.

A jegybank organikusan egymásra épülő versenyképességi munkájának következő lépései – az átfogó és objektív helyzetelemzés, majd a strukturális és célzott javaslatok kidolgozását követően – a versenyképességi intézkedések előrehaladásának és hatásainak mérése. Az első alkalommal megjelentetett Versenyképességi tükör című kiadvány mindezt oly módon támogatja, hogy a jegybank 2019 elején publikált Versenyképességi programjába foglalt 330 javaslat teljesülését és előrehaladását átfogóan értékeli. Az értékelés kettős megközelítésben történik, miután az elért eredmények részletes ismertetése mellett megjelenik a hátralévő feladatok bemutatása is, miközben az előrehaladás összesített módon is számszerűsítésre kerül.

A Versenyképességi tükör összesített eredménye alapján az MNB Versenyképességi programjának 22 százaléka teljesült. Számottevő előrehaladás azonosítható a pénzügyi rendszer fejlesztését célzó javaslatok területén, amelyhez az MNB is támogatást nyújtott célzott programjaival. Több kedvező irányú intézkedés került bejelentésre a Család- és Gazdaságvédelmi akciótervekbe foglalva is, mindazonáltal számos területen mutatkozik még lehetőség a reformok folytatására, adott esetben fokozottabb előrehaladásra, többek között a képzett humán tőke tartós rendelkezésre állása, a termelékeny és innovatív kkv szektor, valamint az állami hatékonyság fejlesztése érdekében.

Mind a magyar gazdaságtörténetet, mind pedig a közelmúltbeli nemzetközi eredményeket tekintve kivételesnek tekinthető a magyar gazdaság évek óta tartó felzárkózási ciklusa, ennek évtizeden átívelő fenntartásához azonban versenyképességi fordulatra van szükség. A Magyar Nemzeti Bank e célból a Versenyképességi programjába foglalt intézkedések teljeskörű megvalósítását szorgalmazza.

A Magyar Nemzeti Bank Versenyképességi tükör című kiadványa ide kattintva érhető el.