Az MNB 30 nappal meghosszabbította ideiglenes intézkedését az NHB Banknál

Budapest, 2019. január 17. Az MNB – a hitelintézet likviditási helyzetének rendezése érdekében – további 30 nappal meghosszabbította az NHB Banknál tavaly decemberben elrendelt betétkifizetési korlátozást.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma közzétett végzésében 2019. január 17-től további 30 nappal meghosszabbította a betétek és más visszafizetendő források kifizetésére vonatkozó korlátozását az NHB Növekedési Hitel Bank Zrt.-nél (NHB Bank).

Mint emlékezetes, a jegybank 2018. december 18-i végzésében rendelte el a hitelintézetnél a betétek kifizetésének korlátozását, 7 millió forintban maximálva az intézkedés hatálya alatt felvehető összeget, valamint megtiltotta a bank részére további kötelezettségek vállalását. Az azonnali intézkedés oka az volt, hogy az NHB Bank likviditási vizsgálata során a jegybank megállapította, hogy a hitelintézet likviditási helyzete jelentősen romlott. A jegybanki intézkedések nem érintik az NHB Bank befektetési szolgáltatási tevékenysége keretében kezelt ügyfélpénzeket és eszközöket.

Az MNB decemberi végzésében felszólította a bank vezetését és többségi tulajdonosát arra, hogy tegye meg a likviditási helyzet rendezéséhez szükséges intézkedéseket. A kötelezésnek megfelelően a hitelintézet intézkedési tervet nyújtott be a jegybanknak, s megkezdte a likviditási helyzet orvoslására vonatkozó intézkedéseinek teljesítését. A korlátozásoktól eltekintve a hitelintézet a megszokott rendben végzi napi működését.

A jegybank jelen időszakban is folyamatosan nyomon követi az NHB Bank likviditási és egyéb pénzügyi mutatóinak helyzetét. A bank részesedése a magyar hitelintézeti szektor összesített mérlegfőösszegének csupán 0,2 százalékát teszi ki, likviditási helyzete semmilyen módon nem fenyegeti a magyar pénzügyi közvetítőrendszer stabilitását.