Budapest, 2019. június 28.Az MNB – figyelembe véve az időközben megvalósult portfoliótisztításokat – a rendszeres felülvizsgálat keretében 2019 júniusában áttekintette a hitelintézetek számára előírt rendszerkockázati tőkepufferrátákat. A 2019. első negyedéves problémás állomány alapján idén július 1-jétől az MNB a CIB Bank Zrt. részére a problémás állományok megfelelő mértékű tisztítását követően már nem ír elő rendszerkockázati tőkepuffert.

A 2008-as válságot megelőző időszakban a kereskedelmi ingatlanfinanszírozási piacon kialakult túlzott hitelezés következtében felépült problémás projekthitel kitettségek tartósan magas állománya, aránya, valamint koncentrációja kiemelt pénzügyi stabilitási kockázatot jelentett. A kockázatok kezelése érdekében a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2014 őszén a rendszerkockázati tőkepuffer (Systemic Risk Buffer – SyRB) követelmény előírásáról, illetve 2015 novemberében az alkalmazás pontos részleteiről döntött.

A problémás kitettségek mértékét figyelembe véve a jegybank első alkalommal 2017. július 1-jétől írt elő rendszerkockázati tőkepuffert a CIB Bank Zrt. és a Raiffeisen Bank Zrt. esetében. 2018. július 1-jétől az MNB az előzetesen meghatározott ütemezésnek megfelelően felülvizsgálta ezen döntését, ami csak a CIB Bank Zrt. esetében eredményezett rendszerkockázati tőkepuffert. Az MNB a tőkepuffer előírásának alapját képező általános határozatban foglaltaknak megfelelően 2019 júniusában újra felülvizsgálta a 2018-ban megállapított ráták mértékét.

A rendszerkockázati tőkepuffer meghatározásának bejelentését követően a bankok érdemben tisztították mérlegeiket, és ez a tendencia a tőkekövetelmények első előírását, valamint annak első felülvizsgálatát követően is folytatódott. A 2018. március 31-i 128 milliárd forintos bankrendszeri problémás állomány a jelen rátafelülvizsgálat alapját képező 2019. első negyedév végéig további 69 milliárd forinttal 59 milliárd forintra mérséklődött. Az eszköz fenntartotta az ösztönzést a további portfóliótisztításra, és ezzel a célzott rendszerkockázat az elmúlt egy évben minimálisra mérséklődött.

A CIB Bank Zrt. tőkepuffer-követelménye az elmúlt év állománytisztításának köszönhetően a korábban megállapított 1 százalékról 0 százalékra csökkent. A tőkepuffer a továbbiakban a problémás kitettségekkel összefüggő rendszerkockázat felépülését megelőző eszközként funkcionál tovább, illetve annak egyéb, a projektfinanszírozással összefüggő kockázatok mérséklését célzó alkalmazási lehetőségeit is vizsgálja a jegybank.