Budapest, 2019. január 11. – A jelzáloglevél-piac további élénkülésének és a hitelintézetek hosszú lejáratú forint forrásbevonásának további erősítése érdekében az MNB felülvizsgálta a Jelzáloghitel-finanszírozás megfelelési mutatóra (JMM) vonatkozó szabályozást. Az elvárt JMM-szint 25 százalékra emelése mellett a módosítással 3 évre nő a beszámítható források elvárt futamideje, s bővülnek a beszámítható jelzáloglevelekre vonatkozó minőségi követelmények. A módosítások két lépcsőben, 2019. február 1-jén, illetve október 1-jén lépnek hatályba, így a hitelintézetek megfelelően fel tudnak készülni a várható változásokra.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pénzügyi Stabilitási Tanácsa (PST) a nemzetközi trendek, az élénk lakáshitelezés és a piaci folyamatokra figyelemmel, valamint a jelzáloglevél-piac további élénkülésének ösztönzése érdekében döntött a Jelzáloghitel-finanszírozás megfelelési mutatóra (JMM) vonatkozó előírás módosításáról.

A 2017. április 1-jétől hatályos, majd 2018. október 1-jétől megemelt, jelenleg 20 százalékos minimum szintet előíró szabályozás biztosítja a bankrendszerben a forint lakossági jelzáloghitelek hosszú lejáratú, jelzálogalapú forint forrásokkal való finanszírozását.

A PST által most elfogadott módosítások két ütemben lépnek életbe. 2019. február 1-jei hatálybalépéssel valósul meg a jelzáloghitel-állományra vonatkozó de minimis limit 10 milliárd forintra emelése, tekintettel a hazai jelzáloghitel-piac dinamikus növekedésére. 2019. október 1-jén lép hatályba a JMM elvárt szintjének 25 százalékra emelése, a források elvárt eredeti futamidejének 3 évre történő növelése, a JMM-be beszámítható jelzáloglevelek, azok kibocsátója vagy kezese tekintetében a hitelminősítés elvárása, illetve a jelzáloglevelekre vonatkozó árjegyzési tevékenység további ösztönzését célzó módosítás.

Összességében az MNB célja annak elérése, hogy a hosszú források bevonása mellett a hazai jelzáloglevél piac erősebbé, likvidebbé és a befektetők szélesebb köre számára vonzóbbá váljon. Az MNB rendelet szövege megjelent a Magyar Közlönyben.

A jegybank likviditási és finanszírozási kockázatokat kezelő makroprudenciális eszközeiről további információk itt találhatók.

 

Magyar Nemzeti Bank