Budapest, 2019. október 22. A Monetáris Tanács döntött arról, hogy a piaci stabilitás megőrzése és a kibocsátók megújítási kockázatának csökkentése érdekében, monetáris politikai szempontból semleges módon megteremti az MNB tulajdonában lévő, legfeljebb egy éves hátralevő futamidejű jelzáloglevelek megújításának lehetőségét. A lejáró jelzáloglevelek új kibocsátású jelzáloglevélre való lecserélése amellett, hogy segít megőrizni a 2018-as jelzáloglevél-vásárlási program eredményeit, erősíti a bankrendszer stabilitását, mérsékli a jelzálogbankok megújítási kockázatát, valamint hozzájárul a hosszú futamidejű, fix kamatozású lakáshitelek arányának további növeléséhez.

Az MNB a mérlegében lévő, legfeljebb egy éves hátralevő futamidejű értékpapírok mértékéig legalább 3 éves futamidejű, fix kamatozású jelzálogleveleket vásárol. A jelzáloglevél-piac további fejlődése érdekében az MNB a felkínált megújítási lehetőséget a piac likviditását és transzparenciáját növelő feltételek teljesítéséhez köti. Vásárlások csak az elsődleges piacon és kizárólag a BÉT kereskedési rendszerén keresztül lebonyolított aukciókon történnek, a kibocsátó pedig vállalja a jelzáloglevél tőzsdei bevezetését, illetve az árjegyzői megállapodás megkötését. A vásárlások operatív részleteire vonatkozó döntését a Magyar Nemzeti Bank 2019. október folyamán hozza meg és ennek megfelelően teszi közzé a vásárlásokra vonatkozó tájékoztatót.

Mivel a lejáró jelzáloglevelek új kibocsátású jelzáloglevélre való lecserélésének nincs tartós likviditási hatása, így a lejáró jelzáloglevelek megújításának lehetősége monetáris politikai szempontból semleges.