Budapest, 2019. november 18. – A Magyar Nemzeti Bank idén már negyedik alkalommal tartotta meg Kiválósági ösztöndíjprogramjához kapcsolódó ünnepélyes díjátadót, ahol Matolcsy György nyitóelőadásában köszöntötte a megjelent egyetemi rektorokat, kancellárokat, egyetemi vezetőket, oktatókat, valamint a díjazott diákokat és a családtagjaikat. Az MNB Kiválósági ösztöndíjprogram keretében a 2019/2020. tanévben az MNB 10 hónapon keresztül havi 40 000 Ft ösztöndíjban részesíti a kiemelkedő tanulmányi-, tudományos- és közösségi teljesítményt nyújtó alap- és mesterképzési szakos hallgatókat. Az elmúlt évek számait felülmúlva, idén már 515 hallgató részesülhetett az MNB ösztöndíjában.

A Magyar Nemzeti Bank – a társadalmi felelősségvállalási stratégiájának keretében – vezető szerepet kíván betölteni a hazai közgazdasági és pénzügyi szakemberképzés megújításában. E cél megvalósítása érdekében a 2016/2017-es tanévtől kezdődően a jegybank vezetése létrehozta az MNB Kiválósági Ösztöndíjprogramot az MNB tevékenységéhez kapcsolódó alap- és mesterképzési szakos hallgatók támogatására.

Az ösztöndíjak odaítélésének legfontosabb alapfeltételei a kiemelkedő tanulmányi-, tudományos- és közösségi teljesítmény. Az MNB egy tanév során 10 hónapon keresztül folyósít immáron havi 40 ezer forint ösztöndíjat a gazdasági témájú alap- és mesterképzésben résztvevő hallgatók legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtó 3-3 százalékának.

Az eseményen az MNB vezetői és a jegybank kiemelt felsőoktatási partnerei, a Budapesti Corvinus Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint a Debreceni Egyetem rektorai átadták annak a 34 diáknak is a díjakat, akik az intézmények szakmai együttműködése keretében megrendezett tanulmányi versenyeken értek el kiváló eredményeket.