Egyhetes futamidejű devizaswap-tenderrel simította a bankrendszeri likviditás átmeneti szűkülését az MNB

Budapest, 2019. június 19. Technikai jellegű, egyhetes futamidejű forintlikviditást nyújtó devizaswap-tendert tartott a Magyar Nemzeti Bank. A bankrendszeri likviditás átmenetileg szűkült, amelyet a jegybank az egyhetes tenderrel ellensúlyozott. A jegybank a szerdai tenderen 150 milliárd forintnyi ajánlatot fogadott el csütörtöki értéknappal. Az egyhetes swapeszköz alkalmazása a jövő szerdai lejáratáig biztosítja a likviditási folyamatok kiegyensúlyozottságát, és csillapítja a rövid lejáratú hozamok emelkedését.

Egyhetes futamidejű, forintlikviditást nyújtó devizaswap-tendert tartott szerdán a Magyar Nemzeti Bank. A meghirdetett mennyiség 308 millió euro (99,73 milliárd forint) volt, amelyre a bankok 1337 millió euro (432,91 milliárd forint) értékben nyújtottak be ajánlatokat. Az MNB 149,91 milliárd forint értékben kötött üzletet a bankokkal, a swaptenderen 8 bank vett részt.

A swaptender meghirdetését a bankrendszeri likviditás szempontjából autonómnak tekinthető, alapvetően átmeneti folyamatok indokolták. A lakosság a Magyar Állampapír Plusz vásárlását jelentős mértékben korábban kibocsátott lakossági állampapírok visszaváltásával finanszírozta. Az állampapírok nagy része ugyanakkor nem a Magyar Államkincstár hálózatában, hanem a bankokon keresztül került visszaváltásra. Ez a folyamat a bankok mérlegében lévő lakossági állampapír-állomány felduzzadásához, ezzel együtt pedig a bankközi likviditás szűküléséhez vezetett. Emellett a vállalatok negyedéves áfafizetése csütörtökön ugyancsak a likviditás további mérséklődését okozza. A két hatás összességében a bankrendszer likviditásának átmenetileg olyan szintjét eredményezhette volna, amely nem lett volna összhangban a Monetáris Tanács korábbi döntéseivel. Az egyhetes futamidejű devizaswap-eszköz alkalmazása technikai jellegű, amellyel az MNB hatékonyan tudja támogatni a bankrendszer likviditáskezelési tevékenységét, illetve a piaci hozamkörnyezet simítását.

A Magyar Nemzeti Bank kész az FX-swap eszköz állományát rugalmasan alakítani annak érdekében, hogy a kamattranszmisszió a Monetáris Tanács döntésének megfelelően alakuljon.