Budapest, 2019. március 29. – Az MNB piacfelügyeleti vizsgálatának lezárásáig azonnali hatállyal megtiltotta a budapesti U. Attila magánszemélynek, hogy jogosulatlan pénzügyi szolgáltatási – betét vagy más visszafizetendő pénzeszközök gyűjtésére vonatkozó – tevékenységet végezzen. A jegybank büntető feljelentést tett és az ügyben érintett bankszámla zárolását is elrendelte.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalból piacfelügyeleti eljárást folytat a budapesti U. Attila tevékenységének áttekintésére. A vizsgálat célja megállapítani, hogy a magánszemély végzett vagy végez-e üzletszerűen – a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény (Hpt.) szerint az MNB engedélyéhez kötött – betétgyűjtési és más visszafizetendő pénzügyi eszközök nyilvánosságtól történő elfogadására vonatkozó pénzügyi tevékenységet.

Az MNB munkatársai 2019. március 21. napján előzetes bejelentés nélkül több, másnap hajnalig tartó helyszíni ellenőrzést foganatosítottak az ügyfél tevékenységéhez kapcsolódó budapesti ingatlanokban. Az MNB munkatársai nyilatkoztatták U. Attilát, tanúkat hallgattak meg, továbbá a helyszíni ellenőrzések során fellelt informatikai eszközöket és több száz millió forint, illetve több tízezer euró készpénzt vettek zár alá.

A vizsgálat eddigi megállapításai szerint U. Attila a Fireflies elnevezésű nemzetközi szállásközvetítői értékesítési rendszerre hivatkozva vett át több magyarországi befektetőtől pénzeszközöket, azokra mindössze 2-3 hónap alatt 18 százalékos hozammal megnövelt garantált visszafizetést ígérve. A magánszemély ugyanakkor nem rendelkezik az MNB tevékenységi engedélyével betét vagy más visszafizetendő pénzeszközök gyűjtésére, elfogadására vonatkozóan.

A jegybank ezért ma közzétett végzésében piacfelügyeleti vizsgálatának lezárultáig, ügyfélvédelmi okokból azonnali hatállyal megtiltotta U. Attilának, hogy jogosulatlanul bármely, az MNB engedélyéhez, regisztrációjához kötött tevékenységet végezzen. Az MNB a magánszemélyre vonatkozóan figyelmeztetést is közzétett honlapja Figyelmeztetések menüpontjában a fogyasztóknak, a befektetők érdekeinek megóvása végett zárolta az ügyben érintett bankszámlát, valamint több bűncselekmény gyanúja miatt feljelentést tett az ügyészségen. A nyomozás elrendelése esetén az MNB a zár alá vett pénzeszközöket – a vonatkozó jogszabályi rendelkezések alapján – átadja a nyomozó hatóság részére.

Az MNB a piacfelügyeleti eljárás elősegítése érdekében ezúton kéri azon befektetők jelentkezését, akik U. Attila fent ismertetett tevékenységéről információval rendelkeznek, különösen, ha befektetési céllal a fentiek szerinti konstrukcióban pénzt adtak át a részére.

Az MNB ma közzétett végzése semmilyen formában nem érinti az ügyfél befektetőkkel szemben fennálló, a már átvett befektetésekkel összefüggő visszafizetési kötelezettségét. A jegybank piacfelügyeleti eljárását határozattal zárja majd le, amelynek eredményét honlapján nyilvánosan közzéteszi.

Magyar Nemzeti Bank