Budapest, 2019. november 27. - A V. Naszályi Márta polgármester által vezetett Budavári Önkormányzat az utóbbi hetekben számos – utólag valótlannak vagy félrevezetőnek bizonyult – állítást tett az MNB alapítványai által felújított, Bölcs Vár néven oktatási, tudományos és kulturális célokat szolgáló MNB-ingatlannal kapcsolatban. Miután bebizonyosodott, hogy az épület jogerős használatbavételi engedéllyel rendelkezik, a polgármesteri állítással ellentétben sem éttermet, sem borozót nem üzemeltet, zajterhelési határértéket meghaladó zajkibocsátás pedig egyik hivatalos zajmérés során sem került megállapításra, a tegnapi napon az önkormányzat Facebook-oldalán arról számolt be, hogy leszereltette a Szentháromság utcában az intézmény előtti parkolást lehetővé tevő táblát. Tették ezt úgy, hogy az MNB-nek 2024-ig szóló érvényes szerződése van négy darab parkolóhely kizárólagos használatára.

Az MNB és a Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat kizárólagos tulajdonában lévő Budavári Kapu Behajtási Rendszert Üzemeltető Kft. között 2014. március 11-én kelt szerződés alapján a Szentháromság utca 3. szám alatti ingatlan előtt a Budavári Kapu Kft. 4 (négy) darab kizárólagos várakozási helyet biztosít az MNB és/vagy az MNB által a parkolóhely használatára feljogosított szervezet részére. A szerződésben a Budavári Kapu Kft. vállalta, hogy a várakozási helyeket megfelelően kitáblázza és megjelöli. A szerződés azt is rögzíti, hogy a várakozási helyeket a megállapodás aláírásától számított 10 éves határozott időtartamra biztosítja.

A fentiek alapján egyértelmű, hogy az önkormányzat mai lépésével megszegte a fennálló és 2024 március 11-ig érvényes szerződést, figyelemmel arra is, hogy a megállapodás módosítására vagy megszüntetésére vonatkozó kezdeményezés nem érkezett.

V. Naszályi Márta polgármesteri tevékenységének kezdete óta valótlan állításokkal és alaptalan vádakkal próbálja ellehetetleníteni a számos szakmai díjjal elismert módon felújított épületben működő, az ország tudományos tekintélyét folyamatosan növelő alapítványi és jegybanki tevékenységet. Az MNB természetesen megteszi a szerződésszegés miatt szükséges jogi lépéseket.