Budapest, 2019. október 4. – A Magyar Nemzeti Bank, az Official Monetary and Financial Institutions Forum (OMFIF) és a Lengyel Nemzeti Bank (Narodowy Bank Polski) közös, nagyszabású nemzetközi konferenciát tart ma Bölcs Várban, ahol a közép-kelet-európai térségben elért eddig sikerekről és jövőbeni kihívásokról hallgathatnak szakmai előadásokat a résztvevők.

A „Successes and Challenges in the CEE region” című konferencia megnyitó beszédében Patai Mihály a jegybank alelnöke köszöntötte a vendégeket, és méltatta a Magyarország és Lengyelország mélyen gyökerező, történelmi kapcsolatát. Az alelnök szerint a közép keleti-európai régió egy olyan kulturális és történelmi folyosót képez, ami összekapcsolja a nyugati és keleti hatalmi pontokat. Patai Mihály kiemelte, hogy bár különböző nyelveket beszélünk, de közösek a történelmi tapasztalataink és hasonló kihívásokkal is kell szembenéznünk. A Magyar Nemzeti Bank pedig mindig szívesen ad otthont olyan nemzetközi konferenciának, ahol a régió legtöbb pénzügyi döntéshozója megoszthatja egymással a szakmai tapasztalatait.

A lengyel jegybank részéről Anna Trzecińska alelnök asszony beszédében megköszönte a Magyar Nemzeti Banknak a szervezést és a lehetőséget. Véleménye szerint ezek a szakmai rendezvények nagyon hasznosak a régió előtt álló gazdasági kihívások hatékony kezelése érdekében, hiszen olyan komplex témákra keres választ, mint a pénzügyi rendszer előtt álló technológia kihívások, a fenntartható fejlődés vagy a globalizációval járó negatív hatások kivédése.

A nyitóelőadások után a konferencián több panelbeszélgetésre is sor kerül. Palotai Dániel ügyvezető igazgató által vezetett szekcióban a résztvevők arra keresték a választ, hogy mennyire felkészült a régió egy következő válság esetén, Adam Głogowski, a lengyel jegybank ügyvezető igazgatója által moderált beszélgetésen pedig a fintech forradalom aktuális trendjei kerülnek napirendre. Emellett kerekasztalbeszélgetések keretében a fenntartható gazdasági növekedés finanszírozási lehetőségit, illetve a közép-kelet-európai régió felzárkózási folyamatának versenyképességi kihívásait tárgyalják a felek.

A konferencián a házigazda szervezetek mellett a horvát, a szlovén és a cseh jegybankot alelnök, ügyvezető igazgatók és igazgatósági tagok képviselték, a régió számos gazdasági döntéshozójával együtt.