Budapest, 2019. október 1. - Matolcsy György is felszólalt a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) által szervezett, jelentős érdeklődés mellett megrendezésre került "Inspiring Hungary" konferencián. A neves hazai és külföldi előadók részvételével zajló rendezvény célja, hogy bemutassa hazánkat mint Európa egyik legjobban teljesítő gazdaságát és rávilágítson az innovatív iparágainkban rejlő lehetőségekre.

A jegybankelnök előadásában arról beszélt, hogy Magyarország 2010 óta 12 sikeres fordulatot hajtott végre, és a magyar siker egyik kulcsa az volt, hogy a külső források mellett a belső pénzügyi forrásokkal is jelentősen megtámogatta a hazai növekedést. Mint hangsúlyozta, az MNB programja a jelentős EU-s támogatásokkal megegyező mértékben járultak hozzá ahhoz, hogy 2013 óta növekedési pályára álljon az ország.  A jegybanki programoknak köszönhetően a költségvetés és a magánszektor kamatmegtakarításai, kiegészülve az NHP-val és a devizahitelek forintosításának hatásaival összességében több mint 10 ezer milliárd forinttal támogatták meg az ország növekedését. 

Matolcsy György kiemelte, hogy az elmúlt kilenc évben hazánk nemcsak a foglalkoztatási ráta javításával és a személyi jövedelemadó csökkentésével, de a társasági adó és az államadósság csökkentésével is elérte, hogy mára egy vonzó ország lett a befektetők számára. Magyarország földrajzi elhelyezkedésével és innovációra való nyitottságával remek lehetőségeket kínál, így a jegybankelnök arra bátorította a konferencia résztvevőit, hogy bátran fektessenek be hazánkba.

Matolcsy György angol nyelvű előadásának anyagát ide kattintva tölthetik le.

Magyar Nemzeti Bank